Boskovice nemají městskou hromadnou dopravu a cestující přepravují linky Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje. „Lidé nad sedmdesát let si nejprve musí koupit roční předplatní úsekovou jízdenku IDS. Její koupi následně doloží na městském úřadě, kde zároveň požádají o její proplacení,“ stojí v zápise boskovických radních.

Město lidem jízdenku proplatí hotově nebo jim pošle peníze na účet. Cena roční předplatní jízdenky po Boskovicích a městských částech Mladkov, Vratíkov a Hrádkov je 1 850 korun. Pro cestování po Boskovicích a městské částí Bačov pak 3 150 korun. Podle odhadů radnice novinku využije asi stovka lidí. Podobný systém zavedla dříve i další města na Blanensku a Vyškovsku. Zdarma jezdí autobusy lidé po sedmdesátých narozeninách například v Blansku, Adamově nebo Vyškově.

Ilustrační foto.
Od neděle platí nové jízdní řády. V Brně bude o sto zastávek na znamení více

V některých městech se slevy nevztahují pouze na důchodce nebo děti. V Blansku obdrží čtvrtletní jízdenku zdarma také dobrovolní dárci krve, kteří mají za sebou alespoň čtyřicet odběrů. „Dárcům krve vyhrazujeme z rozpočtu na dopravné přibližně osmdesát tisíc korun,“ uvedl blanenský místostarosta Jiří Crha.

Lidé si slevy v oblastní dopravě zpravidla pochvalují. „Nemám přesně spočítané, kolik na jízdném ušetřím. Může to být ale i přes tisíc korun, protože jezdím hodně,“ odhaduje důchodkyně Iva Keprtová z Blanska.

Podle lékařů začíná neúměrně přibývat případů, kdy staří lidé a nemocní k cestování zneužívají sanitku. Často ji volají i k banálním případům. „Je to čím dál horší. Někomu loupne v zádech a už volá záchranku. Přivezou ho a nic mu není,“ řekl lékař z Blanenska, který si nepřál zveřejnit své jméno. Redakce ho ale zná.

Ilustrační foto.
Venkovní posilovnu chceme v Červené zahradě, rozhodli Boskovičtí v anketě

Hlouběji do kapsy musejí nejen důchodci sáhnout, když chtějí využít služby takzvané novodobé sanitky. Ta staré a nemohoucí lidi vozí na Blanensku už čtvrtým rokem. „Z osmdesáti procent vozíme klienty nad pětašedesát let. Deset procent tvoří mladší zákazníci s dočasným zdravotním problémem a zbývajících deset procent jsou lidé s dlouhodobým handicapem,“ uvedl řidič Vladimír Srba.

Podle něj zákazníci novodobé sanitky oceňují především asistenční služby jako doprovod na lékařské oddělení, pomoc při vyřízení zdravotní dokumentace nebo dovezení objednávek z lékárny. Cena za dopravu se odvíjí od vzdálenosti a pohybuje se od sedmdesáti do pěti set korun.

Výhody pro důchodce
• Autobusy hromadné dopravy jezdí lidé nad 70 let zdarma v Blansku, Adamově a ve Vyškově.
• Od ledna se připojí také Boskovice.
• V Blansku mají čtvrtletní jízdenku v MHD zdarma dárci krve, kteří mají 40 a více odběrů.
• Nejen staří lidé využívají na Blanensku služeb takzvané novodobé sanitky. Jízda stojí od 70 do 500 korun.
• Ve Vyškově funguje sanitní služba SPP Vyškov.

KRISTÝNA KUCHARČÍKOVÁ