Další jednání čeká hejtmany v sobotu večer. „Domluvili jsme se, že se dohodneme, kdo bude ochotný požádat vládu o vyhlášení nouzového stavu a kdo ne. Jsem za to, abychom postupovali co nejjednotněji,“ uvedl v České televizi jihomoravský hejtman Jan Grolich.

Již ve čtvrtek se Grolich opakovaně vyjádřil, že byl příznivcem zachování nouzového stavu a jeho zrušení a případné přílišné uvolnění opatření může způsobit kolaps nemocnic.

V moci hejtmanů je v jednotlivých krajích vyhlásit stav nebezpečí. Zda se domluví na této možnosti, není jasné.

Očkovací vakcína proti covidu-19, kterou vyvinula britská firma AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou.
Třetí očkovací látka je v Brně. Na jih Moravy dorazily vakcíny AstraZeneca

Přesto, že nouzový stav bude platit naposledy zítra, vládní představitelé již avizovali, že mnohá současná protikoronavirová opatření zůstanou v platnosti. „Školy zůstanou i po zrušení nouzového stavu ve stejném režimu jako doposud,“ uvedl na twitteru třeba ministr školství Robert Plaga.

Mnohé jihomoravské instituce s rozhodnutím o otevření čekají na instrukce z kraje. „Sledujeme situaci a v omezeném režimu jsme připravení otevřít v řádu hodin. Opravdu ale záleží na instrukcích od kraje a státu,“ uvedla třeba mluvčí brněnského Turistického informačního centra Adéla Nováková.

O otevření bazénů a sportovišť budou v Brně zástupci Starez-sportu jednat v návaznosti na rozhodnutí kraje a státu v pondělí.