„Její vytvoření vnímám jako podařený a důležitý projekt. Proto jsem na konci srpna upozornil na závady, kterých jsem si všiml. Při stavbě totiž asi někde došlo k chybě. Na jedné straně je totiž břeh a cyklostezka tak má tendenci trochu ujíždět směrem dolů," popsal pravděpodobnou příčinu problému rousínovský zastupitel Zdeněk Šedý.

Není jediný, kdo si závady všiml. Zaregistrovali ji také místní, kteří cyklostezku využívají. „Chodím tudy dvakrát až třikrát týdně. Úplně přesně to nedokáži říct, ale myslím, že první praskliny se začaly objevovat někdy během jara," poukázala například Dana Pitorová z Královopolských Vážan, která nad stavem cesty kroutí hlavou. „Nejezdí tudy žádná těžká doprava, nanejvýš kola. Něco se zřejmě doopravdy muselo při stavbě opomenout," dodala Pitorová.

Protože je stavba ještě v záruce, město ji reklamovalo. „Kvůli blížícímu se zimnímu období, kdy voda mrznoucí v puklinách škody ještě umocňuje, jsme museli začít situaci urychleně řešit. Cesta byla ještě v záruční lhůtě, takže jsme se obrátili na dodavatele, firmu Strabag, která také opravu musí zaplatit," potvrdila vedoucí odboru výstavby a životního prostředí rousínovské radnice Kateřina Trtílková.

Podle ní už se podnik měl do odstraňování závad pustit, do termínu to však podle dostupných informací nezvládl. Datum předání bylo stanovené na poslední zářijový den. „Stavbaře jsme urgovali už týden předem. Bohužel firma zatím žádnou odezvu neposlala," zmínila Trtílková.

I Šedý potvrdil, že cyklostezka je pořád ve stejném, neutěšeném stavu. Že opravné práce ještě nezačaly, potvrdila i stavební firma. „V současné době určujeme příčiny vzniku problému. Pokud se ukáže, že jde o vadu stavebního díla, opravíme ho v rámci reklamace do konce října," ujistila mluvčí brněnské firmy Strabag Edita Novotná.

Rousínovští doufají, že cyklostezka bude v pořádku co nejdřív. „Je totiž doopravdy dost vytížená. Využívají ji pěší i cyklisté. Dřív na jejím místě bývala polní cesta. Když pršelo, bylo na ní hodně bláta, a projít ji tak, aby se člověk neušpinil, bylo takřka nemožné. Takže bude určitě dobře, když město bude udržovat cyklostezku v co nejlepším stavu," je přesvědčená Pitorová.