Každý se ale odstěhovat nemůže. Ministerstvo životního prostředí proto přichází s novelou zákona o ochraně ovzduší, která má začít platit od roku 2017. Pokud budou lidé přikládat třeba plasty, přijde na ně kontrola z úřadu. „Podnětem může být fotografie i více než třicetiminutová videa. To kvůli prokázání, že se nejednalo pouze o fázi roztápění," vysvětlila mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

S tím souhlasí i starosta Švábenic Josef Kubík. „Někteří stále nepochopili, že se plasty nespalují. Škodí nejen svému okolí, ale i sami sobě, zanáší si kotel i komín. Uvidíme, co ukáže praxe, samotné dokazování bude obtížné. Může se stát, že si lidé mezi sebou budou vyřizovat účty a může se tak mezi ně vnést nevraživost," poukázal.

50tisíc korun je maximální výše pokuty, kterou může kontrola domácnosti udělit za porušení zákona o ochraně ovzduší.

Právě neoprávněného obvinění se ale nikdo bát nemusí. „V případě, že stížnost nebude doložená dostatečnými podklady, vyžádá si správní orgán jejich doplnění a svědectví. Nebo si je sám opatří šetřením na místě, případně měřením tmavosti kouře. Teprve při opakovaném podezření na porušení zákona a po písemném upozornění přijde na řadu samotná kontrola kotle, při níž navíc bude možné odebrat i vzorky popela," popsala Roubíčková.

I přesto ale podle některých stále vyvstává mnoho otázek. „Zatím neznáme metodiku, jak mají kontroly vypadat. Předpokládám, že by k nim musel být pádný důvod, podezření. Praxe ukáže, jestli novela má smysl," zhodnotil vedoucí vyškovského odboru životního prostředí Jiří Kutálek.

Dopad na obec si nedokáže představit ani starosta Křenovic Jaromír Konečný. „Problémy s černým kouřem z komínů znají asi všude. Co se týká novely, na jednu stranu jde o páku na ty, co pálí odpady, na druhou stále nevím, zda má být kontrola v působnosti obecního úřadu. Je na nás kladená stále větší administrativní zátěž, tak si nedokážu představit, jak bychom kontroly dělali," uvedl Konečný.

Dalším aspektem je podle něj fakt, že se na vesnici všichni znají. „Nevím, nakolik se pověřenému člověku bude chtít popotahovat třeba svého známého. A to nemluvím o zásahu do osobní svobody," zmínil Konečný.

Jak ale vzkazují z ministerstva, kontrolami budou pověřené obce s rozšířenou působností. Na Vyškovsku jde o Bučovice, Slavkov u Brna a Vyškov. Co se pak týká obav z narušení domovní svobody, legislativní rada vlády potvrdila názor ministerstva, že nedotknutelnost obydlí není neomezitelná. „V případě, že někdo ohrožuje zdraví člověka, což pálením odpadů dělá, pak je přímo ústavou umožněné ochránit veřejnost kontrolou v jeho domácnosti. V okolních státech je to běžné. V ohlašování problematických případů se nic nezmění. Jen dnes úřady nemají dostatek nástrojů k vymáhání zákona a mají omezené možnosti, jak zjistit objektivní stav věcí," dodala Roubíčková.

Vlažně někteří k novele přistupují i z jiných důvodů, než je návštěva úředníků doma. Bojí se zneužívání například podomními prodejci. „Topím dřevem a ničím jiným. Co se týká kontrol, pokud by někdo přišel, nadšený bych nebyl. Co je však podstatnější, můžou toho začít zneužívat takzvaní šmejdi," upozornil například Josef Janota z Pustiměře.

Podle Roubíčkové není k obavám důvod. „Kontrolor bude moci pouze ke kotli a používaným palivům. Celý postup je pak definovaný zákonem," ujistila mluvčí ministerstva.

Naopak podle obyvatelky Křenovic Marie Benešové jde o krok správným směrem. „Takový zákon je v pořádku. Navíc teď, když jsou v obcích kontejnery na tříděný odpad, si opravdu nemyslím, že je někdo v takové situaci, aby k nim nemohl dojít," je přesvědčená Benešová.