Autorem myšlenky uspořádat strašidelné prohlídky je David Kučera. „Netradiční prohlídku jsme se snažili vymyslet také vtipně. Její scénář má souvislost s historií zámku jen velmi okrajově, spíš jsme se inspirovali ve filmech. Kromě strašidel návštěvníky provází Morticia Addamsová z populární Addamsovy rodiny a zámek se mění ve strašidelný dům," popisuje za zámek Kučera.

Najednou se v sala terraně rozléhá chrastění klíčů a přítomné návštěvníky k sobě svolává sympatická průvodkyně. „To jste si teda vybrali den na prohlídku. Od rána mi tady někdo pije krev. Straší nám tu strašidla. Vypínají elektriku, bouchají dveřmi a nevím, co ještě se bude během prohlídky odehrávat. Ale budu se snažit nad vámi držet ochrannou ruku," slibuje.

Vycházím spolu s ostatními po schodech, najednou vrznou dveře a z nich svým cupitavých krokem vyjde pobledlá Morticia. „Už za dávných dob se tady odehrávaly divné věci. A potom, když zde Kounicové stavěli tento barokní zámek, nejeden řemeslník tady zemřel. Dokonce i sám Dominik Ondřej z Kounic po dokončení prvního křídla položil svůj život. Od těch dob se tady stávají všelijaké divné věci," vysvětluje Morticia.

Krvavá péče o pleť

S pomalým skřípotem otevírá dveře a ptá se ženy za nimi, zda můžeme projít. „To je moje velmi dobrá přítelkyně, hraběnka Báthoryová. Vyvinula opravdu úžasnou inovativní péči o pleť, krvavou lázeň. Můžete někdy vyzkoušet," pobízí Addamsová.

Za dalšími dveřmi vaří své lektvary dvě čarodějnice. „Ale ty jsi pěkná panenka," oslovily jednu z dívek. „Jestlipak se chceš stát nesmrtelnou? Už nám jenom změkne pavouček a lektvar bude hotový. Tak, kdo by si chtěl s námi ještě dát?" ptají se čarodějnice.

To už se kolem nás pomalu plouží hýkající oživlá mrtvola a při průchodu další místností míjíme krvácejícího barona, který předčítá básně o smrti. Procházíme dalšími dveřmi a najednou se ze záclon vynořují zombie dojídající lidskou lebku. „Ale to je tady najednou smrtelníků. A jak jsou čerství a voňaví. Tohle byl jeden doktor a měl moc chutný mozek. Večer je ještě dlouhý a dala bych si ještě nějakého inženýra," mlsně se rozhlíží.

Náhle se otevírají obě křídla velkých dveří a vstupujeme do rozlehlého barokního sálu. Jakýsi lokaj hraje na klavír ústřední píseň z filmu Addamsova rodina a strašidla popadají návštěvníky za ruce a tančí s nimi pod překrásnými malbami barokního stropu.

Po tanci přicházíme na kraj strmého točitého schodiště osvětleného svíčkami. Všude kolem zní píseň z Fantoma opery a my spolu s milenci, kteří píseň pějí, pomalu sestupujeme do sklepení na svatební obřad.

V malé podzemní kapli už začal krátký obřad, jenže místo polibku novomanžel nevěstu zakousne, aby se stala také upírkou.

Jenom pro někoho

Vycházíme z kaple a za rohem stojí žena se sekyrou v ruce. „Teď začíná ta pravá svatební zábava pro nás, ale bohužel ne pro vás," varuje a strašidla začínají pobíhat mezi lidmi a odvádějí je ke špalku, kde se na nich chystají vyřádit.

Na to už se průvodkyně nemůže dívat a křičí, že zná tajný východ. Na několikátý pokus odemyká dveře a pouští nás ven. Lidé jsou nadšení, někteří ale návštěvy trochu litují. „Dcera se bála a ani mně to nebylo příjemné, tak jsme z prohlídky odešly raději dřív. Manžel o akci slyšel, ale je to spíš pro starší děti," pokyvuje například Blanka Sůčková z Uherského Hradiště.

Jiný pár se přijel podívat až z Brna. „Děti ještě nemáme, ale tématika dnešní prohlídky je nám velmi blízká, proto jsme tady a rozhodně odjíždíme s nádherným zážitkem," usmívá se nadšená Zuzana Součková.