„Vystoupí také japonský soubor Starodávný, který ale zpracovává folklor z Moravy,“ informovala Markéta Lukešová, pořadatelka programu Z krajin za obzorem, ve kterém vystupují právě zahraniční soubory.

Mezi nejzajímavější pořady patří bezpochyby například program Bez bab. V něm představí sólisté mužské taneční projevy. „Síla a hbitost, které odedávna dávaly záruku ochrany rodu, se zúročily a projevily i v tanečních projevech mužů,“ uvádí pořadatelé.

Kdy: 27.–30. června
Kde: Strážnice
Za kolik: permanentní vstupenka stojí 550 korun, páteční přijde na 250 korun, sobotní na 350 korun a nedělní na 150 korun

Jedním z vrcholů strážnického festivalu je kromě nedělního slavnostního průvodu i soutěž o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku. Sobotní dopolední semifinále, do kterého postupují čtyři desítky chlapců z regionálních soutěží, se uskuteční na amfi-teátru Zahrada. Finále soutěže si hosté užijí v amfiteátru Zámek také v sobotu od 16.30 hodin. Letošní ročník soutěže se ale vyznačuje jednou novinkou. „Lidé už nebudou pro své favority hlasovat pomocí lístečků, ale budou zasílat esemesky,“ informují pořadatelé.
Novinek ale bude mnohem více. Premiéru zažije například pořad Ze života stromů. Věnuje se regionu Beskyd a jeho obyvatel. „Přibližuje život a kulturu etnické skupiny Goralů žijící na česko-polsko-slovenském pohraničí,“ upřesnil za pořadatele ředitel Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici Martin Šimša. Taneční sólisté předvedou nestylizované provedení tanců zbójnicki, patykovy či jawornicki.

Změny se ale nedotýkají pouze programu. Pořadatelé se v letošním roce rozhodli šetřit přírodu. „Všem stánkařům jsme nařídili, aby místo plastových talířů a kelímků používali papírové,“ doplnil Šimša.

Festivalové pořady se uskuteční i ve strážnickém skanzenu. V sobotu v deset dopoledne začíná třeba přehlídka tradičních řemesel, na které se představí sedmadvacet výrobců z Čech, Moravy a Slezska, kteří mají ocenění Nositel tradice lidových řemesel.

Návštěvníci uvidí třeba tkaní na stavu, výrobu modrotisku, výrobu tradiční keramiky fajáns či českých dud. Prohlédnou si také tradiční kovářství či pletení z proutí. „Strážnický festival je obrazem toho, jaký má společnost vztah ke svým tradicím, jak je uchovává a rozvíjí. Buďte srdečně vítáni,“ zve na festival předsedkyně Senátu programové rady MFF Strážnice Jana Polášková.

VETERÁNFEST VRÁTÍ LIDI DO HISTORIE
V zámeckém parku ve Slavkově u Brna se v sobotu sjedou tisíce historických automobilů a motocyklů. Kromě nablýskaných mašin přenese návštěvníky do minulosti i dobová atmosféra, kterou navodí swingová kapela a dámy v prvorepublikových oděvech, které se budou po parku procházet. Vystoupí také český Louis Armstrong František Procházka.

Nejlepší truhlář pochází se Slavkova.
Nejlepší truhlář pochází ze Slavkova u Brna. Uspěl na přehlídce České ručičky

NA MEDOBRANÍ SI VYTOČÍ VLASTNÍ MED
Ve Veselici na Blanensku si přijdou na své milovníci medu a rozličných pochutin z něj. V sobotu a v neděli se v tamním Muzeu včelařství koná čtvrté Medobraní. Návštěvníci uvidí rozšířenou prohlídku ze života včel, zkusí si odvíčkování pláství s medem a vytočení vlastního medu. Medobraní se po oba dny koná od deseti hodin do pěti odpoledne.

Koupaliště v Adamově.
Adamovští otevírají bazén. Kvůli vedru dřív
Instalace sochy T. G. Masaryka na Moravském náměstí v Brně
Masarykovi na Moravském náměstí nasadili hlavu. Socha oslavuje univerzitu
Vedení Znojma přemýšlí, jak využít zašlou slávu Městského lesíka, kde z malého krytého pódia dříve zněly hlasy komunistických politiků i zemědělců při dožínkách.
Akce pod stromy i nedaleká restaurace. Znojmo řeší pódium v Městském lesíku
Stovka strážníků bude kontrolovat v pátek bezpečnost dětí na přechodech pro chodce a zastavovat auta u brněnských základních škol.
Strážníci dohlédnou na děti u škol. Pohlídají, aby známky nezapíjely alkoholem

CYKLISTÉ ZDOLAJÍ 50 KILOMETRŮ
Cyklistické nadšence zvou v sobotu pořadatelé na Vinařskou padesátku Znovín Cup. Závod začne o půl desáté dopoledne. Trať vede ze Šatova do Nového Šaldorfu přes Popice, Konice, Havraníky, Hnanice, Unterretz-bach zpět do Šatova.

Ilustrační foto.
Centrum města rozkvete. Díky okrasným květináčům
Letní kino - ilustrační foto
Mikulovské kino se na léto přestěhuje ven. Kvůli rekonstrukci

JEŠTĚ VÍCE TIPŮ NA ZAJÍMAVÉ AKCE Z CELÉ JIŽNÍ MORAVY NALEZNETE V DNEŠNÍM (28.6.) TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST.