Studenti vyškovského gymnázia se při ní převlékají do dobových kostýmů a spolu s vojáky obsazují Masarykovo náměstí. „Baví mě to. Pro nás středoškoláky je to zábava a zajímavé zpestření výuky,“ říká student z Křižanovic u Vyškova.

Vzpomínkových akcí se vyškovské gymnázium účastní od roku 1995. „Je to už tradiční součást školy. Učitelka Jana Kolčářová, která učí dějepis, se nás ptá, kdo by chtěl za měšťany jít. Letos to byla skoro celá třída. Všichni v tomto rádi pomůžeme,“ vysvětluje Bečvář. Studentů se každoročně účastní kolem čtyřiceti.

Příprava na Bitvu tří císařů.
Bitva u Slavkova omezí dopravu. Zástupci města doporučují vyrazit bez aut



Dopředu se musí naučit scénář, který si poté nacvičují i přímo na vyškovském náměstí. „Je to rok od roku podobné. My měšťané vojákům dáváme proviant a víno. Ženy jsou smutné z toho, že vojáci odjíždějí a už je nikdy neuvidí,“ říká Bečvář.

V chladném počasí je studentům v dobovém oblečení často zima. „Já se poučil z minulých let a letos si oblékl pod kostým termoprádlo,“ poznamenává student.

Akci si Bečvář užívá i kvůli tomu, že má k vojenské historii kladný vztah. „Mám rád napoleonskou dobu a občanskou válku v USA, takže i proto mě tohle zajímá,“ vysvětluje student.

Po dostudování plánuje, že nástupce z gymnázia přijde podpořit. „V příštích letech tu možná bude i moje sestra, takže bych se určitě přišel podívat,“ upozorňuje Bečvář.

ADAM LUKŮVKA

Ilustrační foto.
Stále brázdí Evropu. Trabanty do muzea nepatří, tvrdí nadšenci