Expedice Mars je nejdelším studentským simulovaným letem na Mars ve střední Evropě. Aby se přiblížili co nejblíže realitě, studenty předem pečlivě vybírají. Prověřuje se jejich fyzická i psychická odolnost. Součástí je i samotný výstup na povrch Marsu. „Letos je to vůbec poprvé, co se výstupu na rudou planetu zúčastnila čistě slovenská posádka. Ta se navíc skládala pouze z dívek,“ řekla za organizátory Tereza Matoušová.

Náhrobní deska ve Lhotě připomíná letce RAF Františka Zabloudila. Za komunismu musel čelit podobně jako další západní letci perzekuci.
Dárek k nedožitým 110. narozeninám. Letec RAF Zabloudil dostal pamětní desku

Studenti jsou po dobu simulace bez telefonu a s vnějším světem komunikují skrze řídící centrum. Kromě psaní palubních deníků a výstupu na Mars musí pracovat na experimentech nebo pravidelně cvičit. „Simulace je výsledek jejich celoroční práce. Hvězdárna ve Vyškově nám pro ni poskytuje dobré zázemí,“ řekl vedoucí simulace Jan Jurica.

Pro vyškovskou hvězdárnu je to podle vedoucí Dobromily Patákové velká čest. V prostorách hvězdárny se nachází jak loď, tak i řídící středisko.

Na posádku podle ní čekala ve středu nečekaná zkouška. „Za Vyškovem prasklo topení a byli více než dvanáct hodin bez vody. Tu jim mezitím v barelech museli dodat přes přetlakovou komoru,“ dodala.

Ten stejný den vystoupali dva členové posádky na Mars a v pátek se vrací po čtyřech dnech k zemi.

VERONIKA NOVÁKOVÁ

Ilustrační foto.
Bankomaty míří i do větších vesnic. Když bude málo výběrů, obce budou doplácet