Problém totiž mají podle ní studenti většinou s výrobou. Do té se jim příliš nechce. Když jde ovšem o práci odbornou, nemají o brigádníky nouzi. „Zaměstnáváme několik studentů vysokých škol v průběhu celého roku, zejména z brněnského Vysokého učení technického. Jsou už osvědčení a jsme s nimi spokojení," doplnila Vavrouchová.

Podobný nedostatek brigádníků řeší i vyškovská výrobní společnost Techno. Většina brigádníků s koncem srpna odchází. „Brigádníků máme nyní velmi málo. Přitom stále aktivně sháníme, měli jsme i inzeráty, ale nic nepomohlo. Víc brigádníků bychom uvítali, jenže z jejich strany zájem není," potvrdil vedoucí výroby Petr Veisgärber.

80korun na hodinu je podle oslovených personalistů částka, pod kterou studenti neradi chodí. „Pokud potom nějaká společnost nabízí nad sto korun, jedná se o solidní výdělek," okomentovala personalistka Veronika Svítková.

V průběhu celého roku přijímají brigádníky také ve vyškovské firmě Unilin. Využívají je hlavně na odpolední směny. „Záleží na jejich časových možnostech. Zájem ze strany studentů je. Ale co se týká výkonu, nedá se na ně spolehnout na sto procent," sdělila personální manažerka podniku Andrea Zemánková.

Jakub Pospíšil z Chvalkovic na Hané patří mezi ty, kteří momentálně hledají brigádu právě přes školní rok. Do manuálních prací se ale zrovna nehrne. „Podle mě nechce těžší práci dělat skoro nikdo, ale nepatřím mezi ty, kdo by měli problém se zapojit, pokud i tohle patří do celkové náplně práce. Mám vystudovanou střední stavební školu, se kterou bych se bezpochyby uplatnil, chybí mi ale praxe, která u větších firem zpravidla patří mezi tu nejdůležitější podmínku k přijetí," postěžoval si Pospíšil.

Co se týče pozice, kterou by měl vykonávat, vybíravý není. „Pokud bude práce dobře placená, nijak bych se její náplní nezaobíral," zamyslel se mladík.

SPÍŠ NA HLAVNÍ POMĚR

Personální agentury ovšem studentům v tomto ohledu moc nepomůžou. Soustředí se spíš na nezaměstnané, kteří hledají hlavní pracovní poměr. „Na studenty shánějící práci na poloviční úvazek se moc nezaměřujeme, je jich hrstka. Evidujeme spíš ty, kteří si i při studiu hledají práci na hlavní pracovní poměr. Brigády jsou nabízené jedině v IT oborech, na to už ale uchazeč potřebuje určité znalosti," prohlásila za společnost Advantage Consulting Irena Vančurová.

Největší zájem je podle personalistky brněnské pobočky agentury Job Leader Czech Veroniky Svítkové o práci v administrativě. „Studenti chtějí většinou něco nenáročného, oblíbené jsou třeba pozice v call centrech. Vesměs je to ale velmi individuální, každý hledá něco trošku jiného," zmínila Svítková.

Upřesnila, že preferovaná částka za brigádu je zhruba devadesát korun na hodinu. „Pod osmdesát korun se jim většinou nechce. Nicméně momentálně platí, že nabídka převažuje poptávku," okomentovala Svítková.

Do pracovního se dosud podle personalistky společnosti BKR z Vyškova Jany Kubíkové převlékalo okolo devadesáti brigádníků. „Využívali jsme je i proto, že v létě si většina zaměstnanců vybírá dovolenou. Končí ovšem ale s nástupem září. Na celý rok jsme brigádníky nikdy nenabírali," informovala Kubíková.

MICHAELA BERGEROVÁ