Podmínkou absolvování je pravidelná účast, jinak je ale rozdílů několik. Zatímco ve virtuální pobočce čekají přihlášené po každém sezení elektronické testy, které doplní na konci semestru jeden závěrečný, studenty nově zavedené univerzity čeká psaní eseje. Kromě toho se projedou i do Olomouce, kde budou na závěr slavnostně promovat na Univerzitě Palackého, s níž knihovna na projektu spolupracuje. „Tam totiž studium ukončí jako ostatní denní studenti, což pro ně určitě bude pěkný zážitek. Imatrikulace však proběhne u nás, zástupci univerzity přijedou kvůli studentům do Vyškova. Titul si však neodnesou, dostanou pouze potvrzení o absolvování školy," upřesnila pracovnice knihovny Zdeňka Adlerová.

Oproti virtuální univerzitě, kam je možné podávat přihlášky ještě v následujících zhruba čtrnácti dnech, se do této už zaevidovat nejde. I tak ale organizace hlásí velký zájem. „Ten je nad očekávání, máme třiašedesát přihlášených," sdělila Adlerová.

Témata pro všechny

Přihlášení musí absolvovat víc než osmdesát procent přednášek. „Pokud chybí častěji, vyřizují si to se školou sami, například potvrzením od lékaře. Kromě toho ale na klasické univerzitě musí za každý semestr odevzdat esej, ve kterém shrnou, co se jim na přednáškách líbilo, jak hodnotí lektory a podobně. Navíc ještě vytvoří další práci, ve které se už budou věnovat některému z přednášených témat," vyjmenovala povinnosti nových studentů Adlerová.

Knihovna se snaží vybírat taková, aby zaujala muže i ženy. Pánská část je ovšem dlouhodobě v menšině. „Dřív jsme měli témata jako astronomie nebo Evropská unie. Čekali jsme, že posluchači budou půl na půl, přišly ale samé ženy. Proto už teď také ve virtuální univerzitě potřetí otevíráme téma dějiny oděvní kultury, ke kterému přidáme i barokní architekturu v Čechách. Zájemci můžou samozřejmě navštěvovat přednášky k oběma univerzitám zároveň," uvedla Adlerová.

Myšlenka se líbí třeba vyškovskému důchodci Miroslavu Leškovi, studovat se nicméně ještě neodhodlal. „Zatím mám spoustu práce na zahrádce nebo hlídám vnuky. Nápad je to ale určitě dobrý, člověk aspoň tolik nezpohodlní. V budoucnu se tedy možná pro studium rozhodnu," přemýšlel Vyškovan.