Jedni se sluní na plovárnách, druzí plní zahrádky restaurací, třetí nejraději vysedávají doma u větráku. Vedro je přesto všem. Kvůli vysokým teplotám se v těchto dnech potí i sládci v pivovarech regionu.

Minipivovar ve Slavkově u Brna zažívá první letní sezonu. A nestíhá. Přednost mají stálí odběratelé, nárazoví žadatelé o sud piva odcházejí často se svěšenou hlavou. „Léto je opravdu extrémní. Takové počasí jsme neočekávali. Nestačíme vyrábět, už skoro měsíc nestíháme. Otevřeli jsme teprve v únoru a letošní vlna veder nás překvapila. Nebyli jsme na ni připravení," přiznal současný stav jednatel společnosti Destila Jiří Hořava.

Musejí jinam

Stává se tak, že kdo si včas neobjedná a zastaví se až na poslední chvíli, může mít smůlu. „Bohužel až jako na poslední se dostane na ty, kteří se u nás staví třeba v pátek odpoledne s tím, že chtějí bečku piva na víkendové grilování. Ti pak bohužel často musejí jinam. Pivovar není nafukovací," upozornil jednatel.

Přednost dostávají objednávky z restaurací. „Pak na řadu přicházejí dlouho plánované akce. Těch v současnosti několik chystáme. Až pak můžeme uspokojit jednotlivce, kteří si přijdou bez objednávky," doplnil Hořava.

To vyškovský pivovar začal víc kvašeného alkoholického nápoje vařit už před dvěma měsíci. „Předzásobili jsme se dostatečně, některé druhy piva totiž zrají i padesát dní," zdůraznil marketingový vedoucí pivovaru Roman Holoubek.

Vedení pivovaru tak využilo zkušeností z minulých sezon. „Neuchylujeme se k žádným partyzánštinám. Máme své zkušenosti a podle nich postupujeme," podotkl Holoubek.

A díky aktuálním vysokým teplotám si v pivovaru spokojeně mnou ruce. „Sice neznáme ještě přesná čísla za červenec, ale už teď víme, že oproti předcházejícímu měsíci registrujeme nárůst spotřeby našich piv o víc než padesát procent," pochlubil se vedoucí.

Zájem je podle něj i o pivní speciály a limonády, které pivovar uvádí na trh. „Zvýšený zájem o limonády nás těší. Příznivci čistších hlav si oblíbili zejména ty kofolového typu," dodal Holoubek.

Zahrádka vede

Že zahrádky praskají ve švech, potvrdil i Petr Kydal z vyškovské hospůdky U Vrtule. Parné dny ho těší, podnik byl totiž delší dobu zavřený. „Horko jsme vyloženě uvítali. Lidé k nám chodí častěji než třeba v květnu, kdy jsme znovu otevřeli a hostů moc nebylo. Uchytit se znovu na trhu je velmi těžké, takže momentálně děkujeme hlavně počasí a možnosti mít u hospody zahrádku. O pivo je samozřejmě zájem největší," poznamenal spolumajitel podniku.

Venkovní posezení pod slunečníkem v těchto dnech vítá i třeba Slavkovanka Ilona Laštůvková. I když žízeň pěnivým mokem zahání jen příležitostně. „Ale chápu, že pivo teď teče proudem. Osobně si ale dám tak jedno nebo dvě do měsíce. A to i v létě," řekla Laštůvková.

Pivovary se chystají také na největší hudební událost roku na Vyškovsku. Zítřejší koncert skupiny Deep Purple totiž navštíví tisíce žíznivých fanoušků. „Na koncert jsme se připravili předem. Naše pivo na něm nebude chybět, stánek postavíme přímo na náměstí u kašny. A bude ho dost pro všechny," lákal Hořava.

ALENA DRÁBKOVÁ