Do země dosud nikdo nekopl a ani to nevypadá, že by se k něčemu takovému schylovalo. A jak v uplynulých dnech informoval vedoucí slavkovského odboru investic a rozvoje Petr Lokaj, hned tak se asi nic nezmění. „Nějakou dobu poté, co investor získal poslední potřebné povolení, jsem se dozvěděl, že své pozemky v areálu včetně projektu prodává," oznámil Lokaj s tím, že letos asi nový supermarket ve Slavkově ještě stát nebude.

Vedení radnice zatím nemá oficiální informace. Ty ale pořádně nemělo ani před vydáním povolení na úpravu křižovatky. Investor s ním příliš nekomunikoval. Starosta Michal Boudný ani jeho kolegové ze zastupitelstva například dodnes nevědí, jaký řetězec měl do města přijít.

Ze zprávy, že investor nebude stavět, byl Boudný rozhořčený. „Nevím, co na to říct. I město s tím mělo dost práce," okomentoval starosta.

2007byl rok, kdy slavkovský stavební úřad vydal územní řízení o umístění stavby, inženýrských sítí a s tím souvisejících dopravních staveb. Následně bylo vydané stavební povolení, které také nabylo právní moci.

Proti stavbě okružní křižovatky byl totiž jeden z majitelů sousedních pozemků. Odvolal se proti rozhodnutí krajského úřadu, čímž vydání posledního povolení zkomplikoval.

Postoj investora, společnosti Market Invest, redakce nezískala. Kontakty na něj nejsou dostupné, nemají je ani ve Slavkově. A projektant akce Jaroslav Zrebný se k věci odmítá vyjádřit.

Že chce firma pozemek i s projektem prodat, mrzí radního Hynka Charvata. „Nicméně je to podnikatelské rozhodnutí a s tím město nic nenadělá. Zřejmě ale bude nový supermarket nekonečným příběhem," uvedl Charvat. Jak však dál podotkl, Slavkov další supermarket potřebuje. „Lidé jezdí nakupovat do Brna, kde je větší výběr. Nová prodejna bude důležitá nejen pro obyvatele města, ale celé Slavkovsko. A ačkoliv stavba v areálu bývalého cukrovaru podle mě způsobí dopravní problémy, v současné době jde o jediné místo ve Slavkově, kde může vzniknout," dodal Charvat.

Lokalita, kde má vyrůst, se nachází zhruba kilometr od centra města. Lidé, kteří tam bydlí, nemají široko daleko žádný obchod, kam by si mohli zajít třeba jen pro základní potraviny.

Na nový supermarket se těšili například obyvatelé sídliště Nádražní, které se nachází poblíž areálu bývalého cukrovaru. Nyní jsou podle obyvatelky Milady Parákové zklamaní. „Už nevěříme, že tady někdy bude stát. Spousta lidí kvůli tomu nadává na radnici, přitom vedení města se opravdu hodně snažilo, aby zde supermarket byl. Bylo by dobré, kdyby investor, když už tedy pozemek nabízí, ho prodal nějakému řetězci. Je nám jedno, který to bude," zmínila Paráková.

Někteří se obávají, že investor pozemek prodá někomu, kdo bude mít jiný podnikatelský záměr. Zatím prý zbytečně. „Povolení má vydané na stavbu prodejny potravinového řetězce. Jinak by musel zažádat o změnu na stavebním úřadě. To se nestalo," řekl Lokaj.