Pracovníci krajské hygienické stanice usoudili, že současnému počtu dětí aktuální množství toalet a umyvadel v jednotlivých odděleních nedostačuje. „Od každého máme pět kusů v každém oddělení a musíme je v každém navýšit o jeden. Proto, abychom nemuseli čtyři děti odmítnout, budeme muset zaplatit přibližně dvě stě padesát tisíc," potvrdil Kubík s tím, že mateřinku navštěvují nejen děti ze Švábenic, ale i Dětkovic.

Práce pokračují

S rekonstrukcí začali Švábeničtí už loni. Doplnili sociální zařízení v horním oddělení. Úpravy v částce dvě stě čtyřiceti tisíc zaplatil městys ze svého rozpočtu. „Jakmile letos dokončíme úpravy ve spodním, bude už mateřinka kompletní se vším všudy a dostatečně komfortní, takže už ji žádné výrazné zásahy čekat nebudou," doufal Kubík. Připomněl, že v plánu je i rekonstrukce výdejny jídla včetně pořízení nového sanitárního vybavení.

Se zahájením prací ale ještě vedení městyse vyčkává. Začít chce o letních prázdninách, kdy děti nechodí do školy. „Potřebujeme, aby bylo vše hotové v srpnu, a to tak, abychom po stavbě stihli ještě uklidit do začátku školního roku," dodal švábenický starosta.

Poslední dobou však městys registruje také zvýšený zájem o umístění dětí do školní družiny. „Potřebujeme navýšit její kapacitu. Probouráme proto nosnou zeď, čímž dojde k propojení dvou místností, a my budeme moci přijmout přibližně o pět dětí víc," informoval Kubík s tím, že už na záměr nechali zpracovat statické posouzení.