Je sobota odpoledne a město se ponořilo do Svatomartinských slavností. „Svatému Martinovi na bílém koni jsem řekl, že sníh mu odpustíme, ale kdyby nedovezl víno, to už by bylo horší," směje se Bouda, který s muzikantem Radkem Vernerem bezmála jednu dekádu tvoří duo Karel Gott revival Morava. A dnes se v zámeckých kasematech na podiu střídá s Cimbálovou muzikou Májek.

Návštěvníci si můžou nejen přivonět k poprvé otevřeným lahvím vína nebo k zabijačkovým specialitám. „Přišli jsme se podívat a příjemně strávit odpoledne. Husu jsme k obědu v uplynulých dnech neměli, ale dostali jsme bažanta. Momentálně se nám ale nějak nedaří najít poníky," svěřuje se třeba Aleš Hanák z Letonic.

Budou, slibují organizátoři. V zámeckých valech začal program pro děti hodinu po poledni. „Přichystaných je několik her i výtvarná dílnička. Máme ochutnávku svatomartinských vín, dodali je převážně vinaři z Čejkovic. Obohacením slavností je i domácí zabijačka, v restauraci kromě vín servírujeme pravé svatomartinské husy," jmenuje nájemce restaurace a kasemat Michal Vlkolenzski.

Společenská setkání podle svých slov koordinuje s městem a zámkem, vycházejí si vstříc. I třeba v případě nedávné výstavy preparovaných uhynulých nebo ulovených ryb. „Kasematy jsou součástí zámku. Od loňského roku je máme v nájmu jako multifunkční prostory pro různé společenské akce nebo výstavy. Denní provoz nemá. Zhruba tři dekády do roku 1990 v kasematech fungoval velkoobchod zeleniny, po něm se z prostor stala zámecká střelnice. Loni jsme je upravily. Největším úspěchem zatím byla výstava Rybích trofejí, což byl světový unikát. Nabídla přes šest stovek exponátů z celé Evropy. Mezi odborníky šlo opravdu o raritu," připomíná Vlkolenzski.

Úspěšně sanují

V kasematech podle něj panuje už i téměř ideální vlhkost vzduchu. „Zasanovali jsme omítky, udělali jsme nové větrací šachty, zprovoznili původní větrací zařízení, takže během půlroku, kdy jsme v kasematech měli výstavu, jsme se z nějakých pětasedmdesáti procent vlhkosti dostali na padesát procent. Sanujeme, až to bude úplně suché, bude to fajn," pokyvuje nájemce s tím, že do konce roku chystají ještě třeba Mikulášskou besídku. A po novém roce se dočkají také milovníci plesů.

Děti mezitím loví martinskou husu nebo se strefují na terč ze samostřílu. „Vždy jsem ráda, když můžu s dětmi smysluplně využít část dne. Zabavit je, to je pro mě nejdůležitější. Zkusily jsme si už něco vyrobit v dílničce, vytvořit se dá třeba husa nebo koník z papíru. Slavkovské akce se snažíme navštěvovat pravidelně," říká Adéla Sotolářová ze Slavkova, která přišla s dvěma malými dcerami.

Pohoda je cítit i z degustační zóny, lidé ochutnávají mladá vína, užívají si kulturní program. „Hrajeme českou a slovenskou klasiku, připojili jsme i moravské písně. Nachystali jsme si také některé rarity, které nemůžeme moc hrát, protože nejsou taneční. Takže jsme se představili třeba s neapolskou písní Funiculì, Funiculà, kterou běžně nehráváme," uzavírá Bouda, který bude už zanedlouho v Bučovicích hlavním tahákem dalšího ročníku adventního projektu Česko zpívá koledy s regionálním Deníkem. Kromě Bučovic zazní 9. prosince známé koledy na stovkách míst po celé České republice. Těšíme se.