Hudební nástroj věnovalo občanské sdružení Sanga z Nových Sadů. „Zájemci ho najdou v lodžii vyškovské zámecké zahrady. Piano jsme chtěli využívat na svůj projekt, ten však na nějaký čas utichl, takže i z prostorového důvodu jsme se rozhodli ho věnovat nějakému aktuálnímu projektu," prohlásil ředitel sdružení Dušan Vojtěch.

Jeho umístění je výsledkem spolupráce města a Jihomoravské komunitní nadace. Hlavní iniciativa vzešla od programové manažerky nadace Kateřiny Sedláčkové, která se do Vyškova počátkem roku přestěhovala. „Měla jsem v hlavě pár nápadů, tímhle jsem chtěla začít. Šlo to však pomalu, protože jsem ve městě moc lidí neznala. Když se však na sociální síti objevila nabídka o darování piana, hned jsem sdružení zkontaktovala," vzpomínala Sedláčková.

Projekt Piana na ulici proslavilo minulý rok video s hrajícími pražskými strážníky. Jde o nápad pražského kavárníka Ondřeje Kobzy, který rád oživuje sdílené prostory, a piana v ulicích nejsou jeho jedinou aktivitou. „Snaží se motivovat a inspirovat lidi k prožívání něčeho nového. Stejně jako on jsem nadšená pro neziskové projekty. Byla by škoda, kdyby zahrada nebyla využívaná. Oživit ji může i třeba knihovnička, o které také přemýšlím," prozradila Sedláčková.

Vyškovské piano najdou lidé v lodžii už od středy. „Jeho doprava je naplánovaná na úterý, slavnostně ho veřejnosti představíme ve středu od pěti hodin odpoledne. K dispozici pak bude i nadále, určitě nepůjde o krátkodobé umístění," slíbila mluvčí Vyškova Petra Bezdomniková.

Podle Sedláčkové si lidi sami řeknou, co chtějí. „Vše vyplyne časem. Třeba jim nebude v zámecké zahradě vyhovovat a přesuneme ho jinam. Třeba nebude takový mráz, abychom ho museli na zimu uklízet," poznamenala s tím, že osudu nechává i středeční slavnostní představení. To znamená, že na setkání není pozvaný žádný pianista.

Že se nápad ve městě uchytil, těší třeba Dagmar Sedlákovou. „Určitě v dnešní uspěchané době potěší, když někdo pro druhé zdarma a jen tak pro radost zahraje. Sednout si na lavičku a v poměrně komorní zámecké zahradě se zaposlouchat – myslím, že to může fungovat. Snad na něj nebudou chtít po svém hrát také vandalové," připomněla žena.

Volba není podle mluvčí města náhodná. „Je to velmi příhodný veřejný prostor, ve kterém se už roky konají různá kulturní vystoupení. Jsme rádi, že něco takového budeme ve Vyškově mít. Určitě půjde pro mnoho Vyškovanů o nevšední zážitek, který jim projekt nabízí," dodala Bezdomniková.

Při přípravě organizátoři mysleli i právě na vandaly. „Všechno přináší svá rizika. Máme však zatím zkušenosti, že nástroj si lidé sami pohlídají. Je to pro ně natolik zajímavé, že nedovolí, aby ho někdo ničil. Navíc nemám zprávy o tom, že by nějaké z pian v České republice někdo výrazně poškodil," připomněla Sedláčková.