Švábenice – Po několikaměsíčních odkladech to vypadá, že švábenická sýrárna přeci jenom dostane nového majitele, který ji uvede zpět do provozu. Současný majitel a společnost Milki-trans stojí před branami dohody o převzetí. Nový majitel je rozhodnutý zachovat věhlasný Maršovák jako hlavní produkt švábenické firmy.

Jednatel společnosti, která má sýrárnu převzít, očekává podpis smlouvy během následujících dvou týdnů. „Dá se říct, že jsme těsně před podpisem, ale nechtěl bych rozmazávat nějaké konkrétnější detaily týkající se převzetí, než k němu definitivně dojde,“ uvedl jednatel Milki-trans Karel Tuže.

Současný majitel je sice opatrnější, ale také věří, že nedojde k dalším dlouhým prodlevám. „Stále jednáme. Neřeknu vám, jestli to podepíšeme příští týden, nebo za měsíc, ale mělo by k tomu dojít přes prázdniny,“ doplnil majitel Sýrárny Švábenice Vladislav Dobiáš.

O jednom má budoucí majitel jasno. „Jednoznačně chci výrobu postavit na Maršováku. Zachováme také výrobu sýra, který se vyvážel až do Arábie. Na rozjezd to vidím tak na osm až deset druhů,“ nastínil své plány Tuže.

Starosta obce je ale k plánovanému rozjetí sýrárny stále skeptický. „Už několikrát mělo dojít k rozhodnutí, jestli mlékárnu někdo odkoupí, ale nikdy se to nakonec nepodepsalo. Naposledy mělo k podpisu dojít letos na jaře,“ uvedl švábenický starosta Josef Kubík.

Historie zájmu o podnik mu dává za pravdu. Jednatel sýrárny Jan Sedlařík začátkem dubna uvedl, že firma rozprodá jednotlivé stroje, pokud nedojde k podpisu do konce měsíce. To, že k tomu nedošlo, svědčí o přesvědčení stávajícího vedení, že se nakonec se zájemcem dohodnou.

Případný krach jednání považuje současný jednatel za nešťastný. „Byla by určitě škoda, kdyby k převzetí nedošlo. Sýrárna má novou čističku vody, chladírnu a další vybavení,“ řekl Sedlařík. Jakým způsobem se má plánovaný převod uskutečnit, ale není jisté. „Na stole je varianta, že nový majitel převezme úvěr a ještě určitou sumu doplatí,“ poodkryl možné řešení současný jednatel.

I když majitel věří, že dohoda je na spadnutí, připravuje se i na krizový scénář. „Pokud by nakonec k převzetí přece jen nedošlo, tak samozřejmě máme záložní plán, ale ten nebudu dopředu prozrazovat,“ naznačil Dobiáš.

Kdyby nakonec k podpisu smlouvy došlo, vedení obce znovuzavedení výroby uvítá. „V tom objektu se nic jiného vyrábět vlastně ani nedá a syry, které se tu dělaly, měly vždycky svůj věhlas. Pokud se mlékárnu nakonec podaří rozjet, bude to mít perspektivu a zaměstná to lidi, budeme jenom rádi,“ doplnil starosta.

Švábenická sýrárna měla dlouholetou tradici a vyráběla mimo jiné vyhlášený Maršovský sýr – speciální plísňový sýr, který dosud nevyrábí žádná jiná firma. Byla vyhlášená i silně slaným sýrem balkánského typu Akawi, který byl ve své době obrovským hitem a firma ho vyvážela až do daleké Arábie.

V posledních letech se ale potýkala s finančními problémy, které přiměly majitele k zastavení výroby a postoupení objektu do prodeje.