Sýrárna bude zpracovávat ovčí a kozí mléko na základní sýrovou hmotu. „Ta je podobná balkánskému sýru, který lidé znají z obchodů. Z přebytků pak hodláme vyrábět zrající sýry, včetně plísňových," přiblížil Novotný. V nabídce Manner plánuje mít také žinčici. „Na Slovensku ji lidé pijí běžně, zde na ni nejsou až tak zvyklí. Jsem velice zvědavý, jak tento produkt místní osloví," těší se Novotný.

Nejde o jediný záměr sdružení. Dalším je krajinotvorný projekt Zelená síť Hlubočany Kučerov. „Jde o vytvoření sítě biokoridorů a biocenter o rozloze zhruba deseti hektarů zejména na katastru Hlubočan a částečně také Kučerova," uvedl jednatel.

Výsadbu chce sdružení zahájit na začátku října. „Půjde o několik desítek tisíc stromů a keřů. Cílem je zajistit prostupnost krajiny, obnovu její ekologické stability a kostry. Zmírní se tím i dopady větrné a vodní eroze v rámci protipovodňových opatření. Zadržet vodu v krajině se nám podaří i díky obnově remízků a mezí, které dnes v naší krajině chybí," objasnil Novotný.

Výhodou projektu je podle něj také to, že obce nemusí nic platit. Stačí pouze ochota vyčlenit obecní pozemky. „Projekt zaplatí Operační program Životní prostředí. Rozpočet má přibližně deset milionů," sdělil jednatel.

Výhodou pro obyvatele pak podle něj bude mimo jiné větší množství přístupnějších míst díky vytvoření sítě polních cest. Hlavní část projektu sdruže plánuje ukončit letos do příchodu prvních mrazů.

ALENA GRYCOVÁ