Do akce, která se i letos uskuteční poslední sobotu v březnu, se už tradičně zapojí i Vyškov. „Zhasneme osvětlení dominant města, tedy radnice, kostela Nanebevzetí Panny Marie ve Vyškově a kostela Nejsvětější Trojice v místní části Dědice. Na Masarykově náměstí pak ztlumíme veřejné osvětlení," přiblížila mluvčí vyškovské radnice Petra Bezdomniková.

Právě tma, respektive přítmí, a také dočasná abstinence od všech elektrických spotřebičů je tím, čím se Hodina Země vyznačuje. A jak už napovídá název, vypínače mají zůstat v neaktivní poloze po celou hodinu: konkrétně od půl deváté do půl desáté večer. „Tento jednoduchý, ale přitom viditelný čin je signálem, že lidé věnují pozornost ochraně životního prostředí. Kampaně po celém světě se tradičně účastní miliony lidí a zhasínají nejznámější světové památky, jako třeba náměstí Times Square v New Yorku nebo Eiffelovu věž v Paříži. V České republice se kampaně každoročně účastní okolo stovky obcí, desítek firem a tisíce jednotlivců," sdělila koordinátorka Klimatické koalice, která v tuzemsku zajišťuje koordinaci akce, Barbora Urbanová.

Koalice oslovila také například Rousínov. Vedení města nicméně uvedlo, že z bezpečnostních a technických důvodů není možné vypnout veřejné osvětlení ani jeho část. O možnosti zapojit se do výzvy však informovalo své obyvatele.