Úřední deska, hlášení místního rozhlasu, internetové stránky. Představují zákonem ustanovené prostředky, kterými obce dávají svým obyvatelům vědět o nejrůznějších aktualitách. I tak se ale přístup jednotlivých obcí Vyškovska k informovanosti vůči lidem může velmi lišit. A leckdy se stává i předmětem kritiky. Tak tomu bylo například před časem v Hruškách.

Podle slov starosty Jana Kaufa se v posledních čtyřech letech snažilo vedení vesnice v tomto ohledu zlepšit. Naposledy dokonce založilo výbor pro informatiku, instituci zřídka běžnou i ve větších městech. „V době před čtyřmi lety, kdy jsem nastupoval do úřadu, lidé vedení obce za špatnou informovanost kritizovali. Na oblast jsme se zaměřili a nechali například vytvořit nové internetové stránky, které bývaly málo aktuální. Za čtyři roky jsme ale došli k závěru, že některé věci nám na nich stále chybí a jiné jsou tam zase zbytečně. Proto jsme od letošního roku zřídili výbor pro informatiku, kterému předsedá zastupitelka Kamila Cenková a který se bude kromě stránek starat i o zpravodaj a o správu počítačů v obecní síti," zmínil starosta Kauf.

Sociální sítě

Práce podle všeho ale výboru ještě přibude. Obec si chce založit profil na facebooku. „Je to fenomén mezi mladými a obecně další významný informační tok. Jsem přesvědčený, že hlavně mladší generace se díky němu o dění ve vesnici víc dozví," vyzdvihl starosta.

To potvrdil třeba i Václav Laichman z Hrušek. „Na facebookovou stránku obce bych se čas od času podíval a stejně tak určitě i většina mladých u nás. Před nedávnem vznikly na facebooku třeba stránky obecní hospody a tamní aktuality, naposledy třeba o otevírací době přes vánoční svátky, hodně lidí sdílelo," řekl.

Něco podobného by uvítal i u obecního profilu. „Kromě poskytování informací by mohl sloužit také jako diskusní fórum. Obecně hodnotím informovanost ze strany obce pozitivně. Zpravodaj vychází jednou za čtvrt roku a je v něm prakticky všechno, co je třeba vědět," zhodnotil Laichman.

Vydávání zpravodaje nicméně nepatří mezi povinnosti obce. Nemají ho například v Drysicích. Za nezbytný ho nicméně nepovažuje ani vedení obce, ani někteří obyvatelé. „Zpravodaj sice nemáme, ale obecní rozhlas hlásí třikrát v týdnu a na úřední desce je neustále něco nového, včetně informací právě z rozhlasu. Takže se nemůže stát, že by člověk neměl možnost se dozvědět, kdy k nám přijede nějaký prodejce nebo obecně, co je zrovna nového. Informovanost tedy hodnotím velice kladně. Zpravodaj bych ale samozřejmě uvítala, i když si nejsem jistá, jestli by mohl poskytnout něco navíc oproti rozhlasu a úřední desce," naznačila obyvatelka Drysic Božena Dobešová.

Zájem chybí

Stejného názoru je také místostarostka Jarmila Procházková. „O zavedení zpravodaje přemýšlíme, ale i bez něj se všechno potřebné podle mě lidé dozví. Kvůli větším podrobnostem můžou samozřejmě chodit i na zasedání zastupitelstva, v tomhle ale evidujeme malý zájem," poukázala místostarostka.

Jednou ročně vychází obecní zpravodaj například v Račicích-Pístovicích. Do schránky ho dostane každý dům v obci, ovšem na internetových stránkách k dispozici není. Pokud si ovšem člověk zažádá, aby mu na e-mail chodily novinky z obecního úřadu, dostane elektronicky i zpravodaj. „Službu jsme nedávno zavedli hlavně kvůli těm, kteří se třeba vrací pozdě z práce a nestíhají hlášení rozhlasu. Dostanou ho v písemné podobě do e-mailu a spolu s ním i jiné informace," připomněl starosta Lubomír Pospíšil.

I račické vedení vesnice nedávno čelilo kritice webových stránek: podle některých byly zastaralé a málo přehledné. Proto od začátku podzimu minulého roku má obec stránky nové. „Jsou přehlednější a také aktuální a informačně bohaté. Žádnou zpětnou vazbu jsme ale na ně zatím neobdrželi. Většinou to totiž bývá tak, že pokud je něco v pořádku, lidé mlčí. Ozvou se teprve, když něco není podle jejich představ," glosoval Pospíšil.