Chytřejší doprava. Zdraví není zboží. Nový hejtman jižní Moravy. S takovými hesly se již několik týdnů představují Jihomoravanům kandidáti do krajského zastupitelstva. Nyní odhalují, co za slogany skrývají.

Téměř všechny z devíti stran, které mají podle předvolebních průzkumů šanci se dostat do zastupitelstva, chtějí v příštích čtyřech letech zlepšit dopravu v kraji a postavit dálnici z Brna do Vídně. „Nejsme dobře napojeni na Prahu a Vídeň. Jedna dálnice je ve špatném stavu, druhá stále není. Začíná to omezovat ekonomický růst. S tím souvisí také výše platů, kterých lidé mohou dosáhnout," kritizoval lídr společné kandidátky TOP 09 a Žít Brno Jan Vitula.

Podle lídrů opozičních stran může za neexistující dálnici současný hejtman za sociální demokracii Michal Hašek. Lídr zelených a Pirátů Jiří Hlavenka poukázal i na neprůhlednost některých smluv, které Hašek za kraj uzavřel. „Transparentnost je typický problém Haškova úřadu, zavání to klientelismem," řekl. Připomněl tak nedávný rozruch kolem utajovaného auditu brněnského letiště.

KRITIKA MŮŽE POMOCI

Hašek již dříve uvedl, že kampaně založené na jeho napadání mu těžkou hlavu nedělají. „Očekával bych od kandidujících stran vizi budoucnosti kraje a programové priority, nikoliv výpady a kádrování," glosoval Hašek společnou kandidátku TOP 09 a Žít Brno, které spojil právě postoj proti hejtmanovi.Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Hašek podle některých politiků může i za špatnou komunikaci kraje s představiteli některých měst. „Platí to zejména pro Brno. Současný stav, kdy spolu primátor Brna Petr Vokřál a hejtman neustále soupeří, kraji neprospívá," zmínil lídr lidovecké kandidátky Roman Celý.

Podle brněnského politologa Stanislava Balíka může kampaň zaměřená proti Haškovi sociálním demokratům paradoxně pomoci. „Strana se tak pro všechny stane hlavní soupeř," podotkl.

Podle něj hlavními tématy voleb budou kromě haškovského stylu politiky také kritika neexistujících Zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje, dopravní tepny nebo hlavní vlakové nádraží v Brně.

Kromě těchto témat sází sociální demokraté jako jediní na ochranu státních hranic na jižní Moravě. „Nemyslím si, že toto téma se ukáže pro krajské volby jako nosné. Nějakou dobu již trvá a nic nového nepřináší," sdělila bezpečnostní expertka z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Petra Vejvodová.

Podle lídra hnutí ANO a ředitele brněnských strážníků Bohumila Šimka ale bezpečněji než teď na jižní Moravě nebylo. „Jsme na tom nejlépe od roku 1990, je zbytečné někoho strašit," řekl.

Šimek se naopak zaměřil na kulturní oblast. „Pokusíme se ve spolupráci s představiteli Brna vrátit Muchovu Slovanskou epopej na jižní Moravu. Jednou z podmínek bylo opravení zámku v Moravském Krumlově, kde dříve obrazy byly. Na to může kraj přispět," podotkl krajský lídr hnutí ANO. Obrazy Alfonse Muchy jsou nyní k vidění ve Veletržním paláci v Praze.

Víc než polovina stran chce po volbách podpořit rozvoj péče o důchodce. Hnutí ANO a komunisté navrhují podporu terénních pracovníků, kteří nemohoucí ošetří u nich doma. Podle náměstka hejtmana a lidoveckého lídra může pomoci i podpora rodin, které pečují o své starší členy. „Chceme prosazovat zkrácené úvazky," sdělil.