Data SANEPu, který dělá průzkum veřejného mínění, mluví jasně. Redakce Vyškovského deníku Rovnost tak oslovila pět nejsilnějších stran. Ve volbách na jihu Moravy by aktuálně s přehledem zvítězili sociální demokraté.

V lednu by je volilo 23,2 procent lidí. Strana však teprve kandidátku připravuje. Za Vyškovsko na ní nemá chybět jméno starosty Kobeřic u Brna a náměstka hejtmana Romana Hanáka, zástupkyně ředitele Konzervatoře Brno Márie Zbořilové i slavkovského starosty Michala Boudného. „Zvolili jsme si hlasování formou korespondenční volby. Platní kandidáti a jejich pořadová čísla budou známí do konce dubna," uvedl předseda vyškovských sociálních demokratů Ivo Bárek.

Znovu se o přízeň voličů plánuje ucházet Hanák, který se nově stal náměstkem hejtmana pro dopravu. „Mimo jiné bych chtěl pomoci i obcím na Vyškovsku. S jednotlivými starosty komunikuji a snažím se podporovat jejich projekty. Chtěl bych se zaměřit i na vyškovskou nemocnici, kde máme rozjetý projekt asi za sto dvacet milionů: rekonstrukci ORL a neurologie. Nyní jednáme s ministerstvem zdravotnictví o společném placení nákladů," přiblížil své priority Hanák.

S 15,7 procenty se v lednových preferencích umístili na druhé pozici komunisté. Kandidátku už mají. Za Vyškovsko vyšlou do voleb zhruba desítku lidí. Nejvýš z nich, na sedmém místě, je jméno krajského i bučovického zastupitele Zdeňka Koudelky. „Chtěl bych se zaměřit na řešení dopravní situace v Bučovicích, ale i ve Vyškově a v Rousínově, kde mají centrum zatížené kamiony. Mým cílem je také podpora výstavby cyklotras," nastínil Koudelka.

Je přesvědčený, že jako sedmička má šanci se do krajského zastupitelstva dostat. A vzhledem k volebním preferencím věří i osmičce, na které je předseda vyškovských komunistů Filip Zachariaš. „Tentokrát by strana mohla mít v kraji dva lidi z Vyškovska, což by určitě bylo ku prospěchu věci," dodal Koudelka.

O pomyslnou třetí příčku v přízni voličů se dělí s 14,9 procenty Křesťanská demokratická unie a hnutí ANO 2011. „Čeká nás ještě krajský sněm, na kterém se bude kandidátka schvalovat. Jména tak dřív uvést nemůžu," vysvětlil za hnutí Lukáš Kmenta.

To lidovecká kandidátka má mnohem jasnější obrysy. Z Vyškovska na ní na osmém místě figuruje místostarosta Bučovic Jiří Horák. Kandidátku pak vede právě Celý. Jeho základní vizí je bezpečný a soběstačný kraj. „Zahrnuje přípravu na bezpečnostní situaci spojenou s uprchlickou krizí i na výzvy budoucnosti téměř ve všech oblastech: boj se suchem, povodněmi, erozí půdy, podporu domácích producentů, venkova i šetrného vztahu k přírodě. Je nutné zkvalitnit školství, podporovat neziskové organizace a soustředit se i na podporu cestovního ruchu," popsal Celý.

Blíž k dotacím

V zastupitelském mandátu by chtěl pokračovat i jeho bývalý kolega z vyškovské radnice: místostarosta Karel Jurka. Na kandidátce ODS je pátý. „Hlavním úkolem je pro mě napomáhání Vyškovu ke krajským dotacím. A pokud bychom se dostali i do koaličního vládnutí, byla by jednou z hlavních priorit dopravní obslužnost kraje a podpora regionálního ruchu a meziregionálních vztahů," sdělil.

Na průzkumy, kde je ODS s 8,7 procenty spíš na chvostu žebříčku, moc nehledí. „Pro mě je jediným reálným měřítkem výsledek voleb," zdůraznil Jurka. Kdyby se straně koalice podařila vytvořit, ambice na uvolněný post nemá. „Prioritou pro mě zůstává Vyškov. Je ale důležité, aby město mělo nějakou vazbu na kraj, i proto jsem se rozhodl znovu kandidovat," vysvětlil Jurka. Z Vyškovska s ním na kandidátce figuruje i jedenáctá starostka Drnovic Zuzana Hermanová.

Co se týká samotného průběhu voleb, podle Balíka se můžou voliči rozhodovat podle celostátních témat. A až pak půjde o otázky regionální. „Těch ale jižní Morava moc nemá. Integrovaný dopravní systém funguje, zdravotnictví nebo stav silnic také nejsou velkým spojovacím tématem. Jedinou výjimkou, která nebude nahrávat stávající garnituře, je otázka zásad územního rozvoje. Jihomoravský kraj je jediným, který je nemá," nastínil Balík.