Představitelé dopravního podniku změnou řádů reagovali na vzrůstající poptávku cestujících. „Na většině linek jsme doplnili další spoje, hlavně ve špičkách, ale stále se jedná o kompromis mezi běžnými a prázdninovými řády. Prioritou zůstává páteřní tramvajová doprava, která převeze největší množství cestujících,“ uvedla mluvčí podniku Hana Tomaštíková.

V návratu linek k upraveným řádům pro pracovní dny hrál roli návrat žáků a studentů do škol nebo provoz průmyslových areálů. „Opět jsme začali obsluhovat zastávky u některých velkých obchodů," zmínila Tomaštíková.

Už sto tisíc Jihomoravanů dostalo k 5. květnu 2021 vakcínu proti viru Covid-19 ve velkokapacitním očkovacím centru Fakultní nemocnice Brno na Brněnském výstavišti.
Sto tisíc naočkovaných Jihomoravanů. Grolich: Centrum v Brně je vzor ostatním

Doplnila, že aktuální obsazenost spojů je okolo sedmdesáti procent oproti době před začátkem pandemie.

Dřív než dopravní podnik posílili už spoje zástupci společnosti Kordis, kteří koordinují hromadnou dopravu v kraji. K tomuto kroku přistoupili hlavně kvůli částečnému otevření škol.

Žáci prvního stupně Základní školy Kotlářská v Brně absolvovali první antigenní testy na Covid-19.
Návrat dětí do škol: v Brně budou učitelé více klást důraz na hlavní předměty

„Jezdíme podle normálních řádů pro školní rok s výjimkou některých posilových spojů, které nejsou zapotřebí. Místo zdvojených, ztrojených spojů jezdí ke školám jeden, protože tolik dětí do nich ještě nechodí. Až se otevře druhý stupeň, tak se bude uvažovat o dalším posilování,“ sdělil mluvčí firmy Květoslav Havlík.

Ve spojích městské hromadné dopravy zůstávají podle Tomaštíkové nadále v platnosti veškerá zvýšená hygienická opatření na větrání, očisty a dezinfekce vozů.