Vladislav Hrubý z Adamova platí ve svém bytě 3+1 o výměře čtyřiašedesát metrů čtverečných tisíc až patnáct set korun měsíčně za teplo. Už teď se ale připravuje, že vytáhne z peněženky o několik stokorun více. „Nejde jen o to, že topíme více, ale také o sousedy. Bydlí pod námi kuřáci, kteří větrají celou zimu na ventilaci a ochlazují tak okolní byty. My od nich máme ledovou podlahu. A topná sezona ještě nekončí,“ postěžoval si Hrubý. K cenám za teplo je dále nutné připočítat také spotřebu vytápěných společných prostor jako jsou chodby nebo sklepy.

Celkově se teplárny shodují. Letošní zima není teplotně nějak výjimečná, pouze ty minulé byly nadprůměrně teplé. I tak to ale znamená, že za leden si v porovnání s loňským rokem lidé připlatí v řádech stokorun. „Spotřeba tepla byla v lednu o 18,7 procenta vyšší než loni. Cena tepla je ale letos nižší o 5 procent, takže za minulý měsíc domácnosti zaplatí o něco přes 10 procent více,“ upozornil ředitel vyškovské teplárny Vyteza Michal Koutník s tím, že vyhřívají 3 800 vyškovských domácností.

Srovnání cen tepla.Zdroj: DENÍK/Markéta Evjáková

Pro zvětšení klikněte na obrázek

Velmi podobně je na tom i blanenská teplárna ZT–energy. Tam spotřeba tepelné energie vzrostla ve srovnání s minulým lednem o 20 procent. „Spotřeba záleží hlavně na tom, zda je dům, ať už rodinný nebo bytový, zateplený a zda jsou nová okna,“ upozornil jednatel společnosti Svatopluk Nezval. Podobně jsou na tom i další teplárny.

Všechny přitom předběžně chystají snížení cen tepla. Nejvíce lidé ušetří ve Slavkově u Brna. Tam díky aukci na nákup energií, která se uskutečnila loni na podzim, ušetří rodinné rozpočty téměř třináct procent,v přepočtu tedy až tisíc korun.

Především rodinné domy se často vytápí dřevem. I po něm poptávka mírně vzrostla. „Naše firma funguje čtvrtý rok a pokaždé jsme zatím zaznamenali větší odbyt dřeva,“ řekl František Bělejasa z blanenské pobočky společnosti Palivové dříví.

Lidé nakupují nejvíce od deseti do třiceti metrů dřeva a průměrně za něj utratí až osm tisíc korun. Toto množství jim ale celou zimu nevydrží, a tak si přijíždějí dvakrát až třikrát za sezonu pro další zásoby. Za dřevo tak zaplatí až čtyřiadvacet tisíc korun.