Hned v šesti případech volný termín na PCR test už v den registrace. Například ve Fakultní nemocnici Brno v Bohunicích bylo volné místo dokonce do pěti minut od objednání. „Máme dvě odběrná místa vedle sebe. Denní kapacita je 448 lidí, zatím jsme ji nenavyšovali, Omikron zájem o testování zásadně nezvedl,“ sdělila mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

Pro zvětšení klikněte.Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍKV prosinci mezi vánočními svátky, kdy lidé odjížděli za příbuznými, byl podle ní zájem o testování větší.

Dostatečnou kapacitu má také testovací místo, které zajišťují zdravotníci z druhé brněnské fakultní nemocnice u svaté Anny. Ve středu dopoledne tam byla volná místa do tří hodin od objednání. „Varianta omikron je nyní asi pětasedmdesát procent z pozitivně testovaných lidí, kterých za jeden den laboratoř vyhodnotila 184 z celkového počtu 677," informovala mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Zoo Brno.
Do brněnské zoo přišlo loni víc lidí než v roce 2020. Pandemii navzdory

Na šesti místech, hlavně mimo Brno, si zájemci po registraci počkají do dalšího dne. Jedná se například o nemocnice ve Znojmě, v Boskovicích nebo ve Vyškově. „Provádíme přibližně sto testů denně, z toho je asi sedmdesát diagnostických,“ řekl ředitel vyškovské nemocnice Zdeněk Horák.

Výjimkou z testovaných míst reportéry Rovnosti je odběrové místo Spadia Lab v Rohatci na Hodonínsku. Ve středu měli pro lidi bez žádanky volno až na pondělí. Stejně jako na mnoha dalších testovacích stanovištích v kraji přijímají zájemce o PCR testování jen ve všední dny. „Kapacity PCR testování jsou celkově v kraji dostatečné, ale jsme připraveni na situaci reagovat,“ řekla mluvčí kraje Alena Knotková.

Model nového brněnského nádraží.
Lidé si prohlédnou 3D model nového nádraží v Brně, dozví se i odpovědi

Velký nárůst se dá podle ní očekávat v příštím týdnu po zavedení povinného plošného testování zaměstnanců. Problém v případě navýšení kapacit není PCR odběr, ale spíše kapacita laboratoří na zpracování vzorů. „Samozřejmě se také všude potýkáme s nemocností a nedostatkem personálu. Při nedostatku kapacit také bude nutné v celé republice upřednostňovat indikované pacienty se žádankou před preventivním testem," zmínila Knotková.

Lidé mají nárok na PCR test zdarma dvakrát měsíčně. „Veškeré kapacity pro PCR testy musíme zaměřit na zachycení lidí s příznaky, abychom do tří dnů mohli nasadit účinnou léčbu," nastínil pro Deník ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Jihomoravský kraj

* Brno:
Fakultní nemocnice Brno, Bohunice: ANO, ještě dnes
Laboratory Room, s.r.o., u OC Olympia: ANO, ještě dnes
Ordinace Ruzyně, s.r.o., u OC Dornych: ANO, ještě dnes
Fakultní nemocnice u Svaté Anny v Brně (jen PO-PÁ): ANO, ještě dnes
Hola Biolabs, s.r.o., Heršpická: ANO, další den

* Okres Blansko: 
Odběrové centrum Českého červeného kříže Blansko (jen PO-PÁ, NE): ANO, ještě dnes
Nemocnice Boskovice (jen PO-PÁ): ANO, další den

* Okres Břeclav: Zubní klinika Maxi DENTAL Břeclav (jen PO-PÁ, NE): ANO, ještě dnes
Hola Biolabs Mikulov (jen PO-PÁ): ANO, další den

* Okres Hodonín: Nemocnice TGM Hodonín (jen PO-PÁ): ANO, další den
Spadia Lab, s.r.o., Rohatec (jen PO-PÁ): ANO, pět dní

* Okres Vyškov: Nemocnice Vyškov (jen PO-PÁ): ANO, další den

* Okres Znojmo: Nemocnice Znojmo (jen PO-PÁ): ANO, další den