Milovníci přírody tak můžou dnes vyrazit na ekologickou pouť k bažině, kterou pořádá drnovické občanské sdružení Drnka. „Už poněkolikáté pouť pořádáme ve spolupráci s katedrou enviromentálních studií Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně, obecním úřadem a mikroregionem Drahanská vrchovina," upřesnil předseda Drnky Pavel Klvač.

Sraz účastníků je na parkovišti před obecním úřadem v Drnovicích, vyráží se v půl druhé odpoledne. „Od tří hodin odpoledne se pak v kulturním domě koná vernisáž výstavy fotografií Jindřicha Štreita s názvem Vesnice mezi světlem a tmou. Další výstavu připravili studenti katedry enviromentálních studií, nazvali ji Socialismus v obcích mikroregionu Drahanská vrchovina," řekl Klvač.

Součástí akce bude i pestrý kulturní program. „Vystoupí hudební skupiny Suva Duajer a Torzo (Vyškovské desítky). Od půl páté se koná také beseda s Jindřichem Štreitem," dodal Klvač.

Kdo dává přednost pohodlnějšímu trávení volného dne, může dnes vyrazit do Slavkova u Brna, kde pokračuje šestý ročník prodejní zahradnické výstavy. „Přístupná je od devíti hodin ráno do pěti hodin odpoledne v zámeckém parku. Návštěvníci můžou vidět a případně nakupovat balkonové květiny, přísady a pomůcky na pěstování, skalničky, stromky a další věci," popsala nabídku Šárka Hálová ze sekretariátu slavkovského zámku.

Jen na květináče a rostliny se ale výstava neomezí. „Součástí bude i doplňkový prodej keramiky, bižuterie, medu, oříšků, občerstvení a podobně," řekla Hálová.

Kdo má ze zahradničení nejraději výslednou sklizeň a ještě raději v tekuté podobě, může se vypravit do Křenovic. Tam se totiž dnes koná Beseda u cimbálu spojená s ochutnávkou vín. „Podle mých posledních informací bude k dispozici asi padesát vzorků," informovala vedoucí folklorního souboru Křenovák Jana Póčová.

Právě Křenovák totiž akci spolu s dětským souborem Křenováček akci organizuje. „Slavíme totiž třicetileté výročí založení, Křenováček dokonce padesátileté," yvsvětlila Póčová.

Akce začíná v osm hodin večer ve společenském sále ve Václavské ulici. „Hrát bude cimbálová muzika Primáš, my předvedeme naše tradiční tance. Dospělých tanečníků bude asi dvanáct, dětských kolem dvaceti, a to od deseti do čtrnácti let," řekla Póčová. Dodala, že Křenováček má jinak kolem šedesáti členů už od čtyř let věku, na besedě však vystoupí jen ti nejzkušenější.

Právě na děti myslí i ve Vyškově. Můžou si tak užít hned dvě odpolední divadelní představení. Záleží jen na nich, kterému dají přednost. Městské kulturní středisko uvádí v Sokolském domě od dvou hodin odpoledne pohádku Jak se Honza učil čarovat v podání Divadla Pohádka.

Na stejnou dobu nachystala pohádkové představení také Kavárna Muchomůrka. Divadlo Koráb tam zahraje Pohádku pro tři prasátka. Kavárna bude pro návštěvníky dětského představení otevřená od půl druhé.

Zítra odpoledne si pak na své přijdou zase milovníci tance, a to v Besedním domě nebo v restauraci U Kopinců. Obě taneční akce začínají dvě hodiny po poledni.