Akce navazuje na úspěšný loňský první ročník. „Prostřednictvím slavností chceme upozornit na bohatou historii Bučovic, přiblížit lidem možnost navštívit náš zámek a celkově vstoupit do turistického povědomí v kraji," vysvětlil místostarosta Bučovic Jiří Horák.

Přestože program slavnostní je rozplánovaný na celý den, mnoho lidí se nejvíc těší na tři hodiny odpoledne. „Nejvíce příprav je spojených s rekonstrukcí zásadní bitvy ze sedmnáctého století. Na naše poměry se jedná o velkolepou příležitost. Dobývání zámku dostojí harmonogramu z plakátu a opravdu bude trvat zhruba hodinu a půl," přiblížil vedoucí správy sportovních a kulturních zařízení v Bučovicích Josef Brychta.

Po celou sobotu budou návštěvníky bavit vystoupení jednotlivých skupin, které se sjedou z různých míst republiky. „Jejich zaměření je různé, loni zahrnovalo žongléry nebo polykače ohně. Letos bude jejich produkce ještě bohatší," přislíbil Brychta.

Sám se kromě rekonstrukce obléhání těší hlavně na úvod a závěr programu. „V deset hodin dopoledne městem projde slavnostní průvod, který loni sklidil velký úspěch. Novinkou oproti loňskému roku naopak bude zakončení dne prostřednictvím barokního ohňostroje," řekl Brychta.

Událost láká i příznivce netradiční kuchyně. „Domluvili jsme se s pěti místními restauracemi na nabídce renesanční kuchyně. Všem jsme přinesli renesanční kuchařku a každý podnik si z ní vybral dvě až tři jídla, která bude zítra hostům nabízet," připomněl další lákadlo místostarosta Ho­rák.

Organizátoři spoléhají hlavně na počasí. „Jestli nás nezklame, v což pevně doufáme, očekáváme minimálně stejný počet návštěvníků jako loni. Tehdy přišlo přes tisíc lidí. Letos jsme se snažili propagaci mimo jiné více zaměřit na oblast ležící jihovýchodně od nás," podotkl Brychta.

Obyvatelé Bučovic slavnosti vítají. „Bohužel budu o víkendu mimo město, ale za sebe si myslím, že podobných akcí nemůže být nikdy dost. Slavnosti určitě na Bučovice upozorní i okolní okresy nebo dokonce kraje," myslí si například Bučovan Michal Beneš.

Podobný názor mají i ostatní. „Na hromadné akce už se vzhledem k našemu věku moc necítím, ale předpokládám, že mladší členové rodiny se slavností zúčastní," podotkla důchodkyně Marie Sedláčková.