Venku sice klesají teploty pod nulu, ale to návštěvníkům nevadí. V budově obecního úřadu se zahřejí, začíná tam šestý ročník koštu pálenek. „Očekáváme tak dvě stě lidí. Nechodí sem jen místní, rádi ochutnají i přespolní,“ přibližuje jedna z organizátorek Romana Kratochvílová.

Přinesla i svůj vzorek kořalky. „Skončila jsem mezi dvacátým a dvaadvacátým místem. Vzorky hodnotí porotci už předem, návštěvníci si pak vyberou ty, které okoštují,“ vysvětluje Kratochvílová.

Jako každý rok nechali organizátoři vyrobit i speciální poháry, ze kterých návštěvníci koštují. „Kdo zaplatí vstupné, odnese si je na památku domů,“ dodává pořadatelka.

Sedmnáctiletá Tereza Brabcová napsala knihu ve které se vyrovnává se svým trápením.
Z problémů jsem se vypsala, říká autorka

Atmosféru koštu si pochvaluje Romana Janáčková, která přijela z Brna za kamarádkou, aby si společně užily sobotní odpoledne. „Jsem tady podruhé. Mám ráda tlačenku i slivovici. Nevím co dřív ochutnat,“ směje se žena.

Tlačenky hodnotí komise i návštěvníci. Jak přibližuje další organizátor David Novák, výběr je velký. „Tvůrci přinesli i tlačenky z vajec, jater nebo hlívy ústřičné. Největší úspěch mají právě vajíčkové,“ říká Novák.

Podle porotců má nejlepší pálenku z letního ovoce František Jeřábek z Heršpic, který je rád, že se mu podařilo uspět. „Těší mě to, protože nikdy nevíte, jak to dopadnete. Každému chutná něco jiného. Já se snažím o to, aby moje pálenka byla vždy nejlepší, ale žádné kouzlo na to asi nemám,“ komentuje svůj úspěch Jeřábek.

Se svou tlačenkou zvítězil Libor Navrátil z Milešovic. „Dělám ji už třicet let pořád stejně, a jak nejlépe umím. Že jsem vyhrál, mě těší. Jsem rád, že lidem chutná,“ usmívá se muž.

Teď už jen počkat na cimbálovku a zábava může pokračovat.

Výstava v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově ukazuje život lidí bez domova.
OBRAZEM: Syrové portréty. Výstava přibližuje život lidí bez střechy nad hlavou