Představitelé obcí si se situací mnohdy neví rady. „Hledal jsem pomoc i u státních policistů. Doporučili mi uzavřít smlouvu s odchytovou službou, žádnou jsem však nenašel,“ svěřil se třeba starosta Lysic na Blanensku Pavel Dvořáček.
Obcím zákon nařizuje postarat se o nalezené zvíře. Třeba starosta Sloupu na Blanensku Martin Mikulášek považuje tuto povinnost za nedořešenou. „Naštěstí mi psa pomohli chytit kamarádi myslivci, takže jsem ho nemusel honit sám,“ oddechl si Mikulášek.

Co se zaběhlým psem• Povinnost starat se o nalezená zvířata má podle zákona obec.
• Platí to i v případě, že nemá odchytovou službu ani neprovozuje útulek.
• Obec rozhoduje také o tom, komu nalezené zvíře dočasně svěří do péče.

Starostka Olšan na Vyškovsku Dana Křížová doufá, že se do takové situace ani nedostane. „Když jsme naposled potřebovali odchytit a umístit zatoulaného psa, pomohl nám místní veterinář. Potom nám vyšli vstříc v Rousínově, kde zvíře umístili do kotce,“ vzpomněla Křížová.

Zaplavená ulice v Letovicích na Blanensku po průtrži mračen.
Rozbouřený potok poškodil opěrnou zeď. Oprava vyjde na dva miliony korun

Obec se o nalezeného psa musí starat čtyři měsíce. Na zhruba pětitisícový Rousínov na Vyškovsku připadá přibližně třicet psů ročně. Strážníci zvíře odchytí nebo ho přivede nálezce. Pak nalezence zavřou do kotce a hledají majitele rozhlasem. „Velice se nám osvědčily sociální sítě, díky nim máme sedmdesátiprocentní úspěšnost, že je zvíře za několika hodin doma,“ zdůraznil strážník Petr Minařík z Rousínova.

Aby psa bezpečně odchytil, potřebuje obojek, vodítko a malou klec pro převoz. „Některé obce mají o naši pomoc zájem, můžeme jim ale nabídnout jen odchyt, ne umístění zvířat. O smlouvách se zatím jedná,“ přiblížil.

NEZBYTNÉ ŠKOLENÍ

Jak připomněl mluvčí státní veterinární správy Petr Vorlíček, zatoulaná zvířata smí odchytit pouze proškolený člověk. „Pokud ale přítulného psa zajistí například obyvatel nebo starosta, nebudou to jistě úřady řešit jako přestupek proti požadavku na odbornou způsobilost,“ ujistil Vorlíček. Dodal, že odchyt i umístění nalezence má mít každá obec dlouhodobě zajištěné.

Řidič našel auto v adamovské ulici Sadová na kostkách. Bez kol.
Řidič našel auto na kostkách. Bez kol

Není to levná záležitost. Speciální školení pro jednoho strážníka vyjde na čtyři tisíce korun. Blanenští strážci pořádku pracují s odchytávací tyčí, rukavicemi, klecemi, mají také uspávací foukačku za čtyřicet tisíc korun. „Ročně odchytíme padesát až šedesát psů, každý týden nejméně jednoho,“ vyčíslil ředitel tamní městské policie Martin Lepka.

Někdy se zvířete bez pána ujmou hned místní. „U nás si většinou zatoulaný pes domov najde. Takhle k nám přišla i naše Agáta, máme ji už tři roky,“ svěřila se třeba Viera Čechová z Kulířova na Blanensku.

JANA ŠTÉGNEROVÁ