„Máme už zpracovanou studii celé rekonstrukce. Díky ní už je jasné, že změníme okolí hrobů, které je momentálně zatravněné. Nahradíme jej drobnými oblázky, jsou vhodnější na údržbu. Vyměníme také dlažbu na chodnících. Hlavní a příčné cesty jsou plánované z betonových kostek. Okrajové boční chodníky pak bude tvořit šotolina," přiblížil místostarosta Vyškova Břetislav Usnul.

Opravu zajistí Správa majetku města Vyškova. Ta v současnosti zadává zakázku projektantovi. „Následně vyhlásíme soutěž na dodavatele a předpokládám, že v červnu by se se zásahy mohlo začít. Jejich součástí bude i výstavba kolumbária s deseti místy. V současnosti už jsou na hřbitovech standardem, takže uvidíme, jaký o ně bude zájem v Rychtářově," naznačil ředitel Správy Jaroslav Hastík.

Právě od zájmu lidí se bude odvíjet i případná přístavba dalších kolumbárií. „To už je ale výhled do vzdálenější budoucnosti. Podobně jako třeba nové osvětlení nebo budoucí rozmístění hrobových míst," nastínil Hastík.

Díky současné rekonstrukci se nicméně lidé dočkají lepšího přístupu do areálu. „Dohodli jsme se, že vchod osadíme betonovými kostkami. Rekonstrukce se dočká i samotná přístupová cesta včetně zábradlí," uvedl Usnul. Tuto část prací však nebude mít na starosti příspěvková organizace města, ale odbor místního hospodářství. „Bude nicméně opravu zajišťovat souběžně s námi," ujistil Hastík.