„Poslední dobou se snažím nad tím, co jím, víc přemýšlet. Přestože třeba na bůček asi nikdy nezanevřu, dávám si ho spíš výjimečně. Začal jsem víc jíst ryby i zeleninu. Myslel jsem, že to bude těžší, ale člověk si na takové stravování lehce zvykne. Zvlášť když na sobě začne pozorovat i nějaké změny. Nejen, že je mi celkově lépe, ale už jsem i zhubnul nějaké to kilo," byl spokojený třeba Vyškovan Michal Koutný. Připomněl, že by v regionu uvítal právě i víc provozoven, kde by zdravá jídla nabízeli.

Z 50 na tři sta porcí

Takzvané Fit menu nabízejí od loňského jara třeba ve vyškovském Gastrocentru. „Na začátku byl odběr okolo čtyřiceti až padesáti porcí denně. Uplynul rok a dnes už je to i tři sta porcí denně. Je to obrovský nárůst. K našemu překvapení se ve velkém přidali i muži. A to i ti, kteří manuálně pracují, třeba zedníci. Navíc se nejedná jen o výjimečné případy. Muži chtějí ochutnávat netradiční pokrmy, jako je například filet z mořské štiky s jogurtovým přelivem a teplou zeleninou nebo kanadský losos s citrónovou omáčkou," prohlásila za provozovnu Monika Švehlová.

Rostoucí zájem o zdravou výživu potvrdila i výživová poradkyně Karolina Hanáková. „Je to i ve spojitosti s tím, že se lidé se začínají víc věnovat i různým sportům. Když si dají lehké jídlo, cítí se dobře a můžou být víc aktivní," naznačila poradkyně.

Upozornila však, že pod pojmem zdravá a lehká strava si lidé stále představují pouze salát s kuřecími kousky. „Tak to ale není, jídlo musí splňovat určité výživové hodnoty. Důležité je, aby i příloha byla připravená určitým způsobem, třeba by rozhodně neměla být rozvařená. Když už mluvím o přílohách, připadá mi, že ve spoustě restaurací znají stále jenom rýži, brambory a těstoviny. Přitom je tak jednoduché je alespoň trochu namíchat a nabídnout tak třeba rýži s pohankou nebo brambory zapečené se zeleninou a vejcem – bez smetany," vyjmenovala verze příloh Hanáková s tím, že nevidí problém ani v Česku oblíbených omáčkách. „Ty však nemusí být klasicky zahuštěné, jdou připravit z rozmixované zeleniny," připomněla.

Třeba v Gastrocentru se takovým směrem snaží vydat. „V repertoáru jsme na začátku měli pouze studené salátové talíře, ale chybělo nám teplé nízkokalorické jídlo pro zimní měsíce. Mezi oblíbené pokrmy patří ryby, krůtí a králičí maso, ale i kuskus, tarhoňa, bramborovo-špenátové nebo mrkvové pyré," vyjmenovala Švehlová.

Zajímají se víc

Odlehčit svůj jídelníček můžou lidé občas i čistě vegetariánskými pokrmy. „Pořádám například kurzy vaření, kde učím lidi připravovat vegetariánská jídla a používat netradiční a čerstvé suroviny. Musím potvrdit, že se zájem o změnu a odlehčení jídelníčku opravdu postupně zvyšuje. Mými zákazníky však nejsou jen vegetariáni, těch striktních je spíš menšina. Přicházejí i lidé, kteří si dají také maso. Hitem začíná být i syrová strava," přiblížila třeba majitelka vegetariánské cateringové firmy Olga Marková.

Hanáková však z čistého vegetariánství nebo veganství úplně nadšená není. „Podle mě jde o extrémní směr. Pokud k němu někdo přistoupí, je nutné, aby dbal na dodávání některých aminokyselin, které jsou obsažené právě v živočišných produktech," zhodnotila s tím, že sama doporučuje i konzumaci mléčných výrobků.