Na jižní Moravě je přitom přes dvě stě sběrných míst. „Vysloužilé zářivky lze odevzdat ve všech sběrných dvorech nebo u prodejců elektra. Sběrné nádoby bývají také v nákupních centrech nebo na obecních úřadech," upozornil mediální zástupce společnosti Ekolamp Jan Hlaváč.

Mnozí lidé však o těchto možnostech nevědí. „Zářivky netřídím, protože nevím, kam bych je měl vyhazovat. Jinak odpad třídím, popelnice například na papír jsou všude," poznamenal Jaromír Škola z Hodonína.

Přestože jižní Morava jako celek zaostává, v akci Sběrač roku, hodnotící obce podle úspěšnosti ve sběru úsporných svítidel, skončily druhé Malhostovice na Brněnsku. Za rok tam odevzdali 1,4 kilogramu úsporných žárovek na člověka. „Naše vítězství ovlivnilo i to, že jsme likvidovali osvětlení z hangárů v bývalém vojenském prostoru. Přesto se ale snažíme odpad co nejvíc třídit i jinak," vysvětlil malhostovický starosta Petr Grünwald. Pro zvětšení klikněte.

Podle něho ochotu lidí ke třídění odpadu zvyšuje, pokud mají kontejnery blízko míst, kde se pohybují. V Malhostovicích mohou vysloužilé zářivky lidé odevzdat ve sběrném dvoře nebo na obecním úřadě.

Na Vyškovsku se podle Petry Přikrylové, projektové a marketingové manažerky společnosti Respondo, která má v oblasti umístěné nádoby na zářivky, daří zájem lidí o třídění zářivek mírně zvyšovat. „Stále ale jde o odpad, který se vejde do odpadkového koše. Najde se dost lidí, pro které je takto se zbavit zářivek pohodlnější," upozornila manažerka Přikrylová.

Někteří lidé možnost vyhodit zářivky do komunálního odpadu volí kvůli chybějícímu sběrnému místu. „U nás ve vesnici na to nejsou kontejnery, dáváme je normálně do komunálního odpadu. Pokud by popelnice na světelný odpad byly, dávala bych je tam," řekla například Miloslava Zemanová z Horní Lhoty na Blanensku.