Tím je stát. Ve čtvrtek tak rozhodl vyškovský soudce Aleš Vylam. „Společnost Komba, která halu vlastnila, byla v roce 2012 vymazána z obchodního rejstříku. Obchodní zákoník neřešil situaci, komu připadá majetek zaniklé společnosti, který nepostačuje k úhradě nákladů insolvenčního řízení. V katastru nemovitostí je stále vedená jako vlastník zaniklá společnost," odůvodnil Vylam s tím, že žalobci, kterým byl Vyškov, tak nezbylo než se domáhat určení majitele.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových výsledek čtvrtečního soudního jednání nepřekvapil. „Očekávali jsme ho. Nyní musíme vyčkat na doručení písemného vyhotovení rozsudku a teprve poté můžeme podnikat další kroky," řekl Ležatka.

Nicméně už dřív sdělil, že likvidace objektu není jedinou variantou, jak s ním naložit. „Je možné, že přistoupíme například k výběrovému řízení na kupce, případně i převodu na obec. Ten může být za určitých podmínek i bezúplatný," naznačil mluvčí možné varianty.

Drysická hala∙ vyhořela v roce 2013
∙ než ji zabavila banka, vlastnil ji podnikatel prostějovské společnosti Komba Miloš Vitásek. Ten zemřel
∙ k objektu se nikdo nehlásil, dědicové o zadluženou ruinu nestáli
∙ protahovalo se i notářské řízení, zákon totiž ukládal pokusit se nejdříve sehnat kupce
∙ prodej byl však obtížný, vlastníkem ruiny byla obchodní společnost. K mání tak byly jen obchodní podíly s dluhy

Rozsudek Okresního soudu ve Vyškově nicméně zatím nenabyl právní moci. „Je tedy předčasné odhadovat jakýkoliv časový horizont vyřešení případu," doplnil Ležatka.

V co nejrychlejší jednání doufá obyvatelka domu, který s halou přímo sousedí, Monika Kuběnská. Ruina ji i její rodinu přímo ohrožuje. Není neobvyklé, že jí na zahradu z haly spadne například velká čtyřicetikilová plotna. „Vše je už třináct let, od doby, co hala vyhořela, na mrtvém bodě. A to je ubíjející. Proto jsem velice ráda, že je vlastník jasný. Věřím, že se věci konečně dají do pohybu. Ve stavu, v jakém hala je, může zase kdykoliv cokoliv upadávat a ohrožovat bezpečnost. Doufám, že konečně budu moci v klidu spát," přeje si Kuběnská.

Navíc chce mít po letech znovu zajištěný svůj pozemek. „Momentálně, když ji vlastní někdo jiný, nemůžu na halu, která přesně kopíruje hranici naší zahrady, namontovat ani žádnou zábranu. Takže mám prakticky otevřenou zahradu," poukázala žena.

V současnosti už totiž po škodovce není ani památky. „Prakticky se tak do ruiny dostane jednoduše zase kdokoliv. Na druhou stranu, kdo chtěl, pro toho nebylo ani auto před vraty překážkou. Lidé do ní lozili vybitými okny. Dokonce mi před několika měsíci vlezl i zloděj na zahradu, odkud mi ukradl slepice," shrnula.