TRUBEC NEPÍCHNE. V sobotu budou mít v zoo možnost ochutnat i jejich produkt. „Odměnou pro včelaře je vždy den, kdy se med vytáčí. Rádi bychom se s našimi návštěvníky o tuto radost podělili, proto jsme naplánovali Medový den. Program začne ve tři hodiny odpoledne," informovala pracovnice atrakce Hana Vymazalová.

Kromě vytáčení na příchozí čeká ochutnávka letošního medu a ukázka práce včelaře v úlu. „Děti se pokusíme zabavit praktickými dílničkami týkajícími se tohoto hmyzu a jeho produktů. Vyrobíme svíčky, ozdobíme perníčky a poodhalíme něco nového ze života včel. V malém ukázkovém úlu si pak zájemci prohlédnou, jak vypadá matka královna, a na vlastní kůži zjistí, že je trubec nepíchne, i kdyby moc chtěl," lákala Vymazalová.

17 DRUHŮ PIV. Ačkoliv se celovíkendová akce na otnickém hřišti nazývá Pivní slavnosti a vaření gulášů, nepřijdou zkrátka ani děti. Její součástí totiž bude dětský den, který v neděli pořádá místní sdružení maminek. Sobota se ovšem ponese hlavně ve znamení jídla. V devět hodin ráno začnou převážně amatérští kuchaři připravovat guláš. „Přihlásilo se deset skupin, převážně jde o muže. Vařit budou z hovězího i vepřového a také zvěřiny. První guláše příchozí ochutnají zřejmě kolem poledne. V rámci Pivních slavností budeme čepovat sedmnáct druhů piv, naražená budou všechna najednou," informoval pořadatel akce Ivo Kraus.

Na sobotní večer, od osmi hodin, je naplánovaná taneční zábava se skupinou Pohledy. Pokud lidé navštíví jen ji, zaplatí osmdesát korun. Vstupné na Pivní slavnosti a vaření guláše vyjde na stovku, celodenní pak na sto padesát korun.

PROGRAM PRO DĚTI I SEMINÁŘE. Slavit se bude také v Heršpicích, ale po selsku. Ekofarma Jalový dvůr se v sobotu stane dějištěm akce Asociace soukromého zemědělství. Připravený bude celodenní dětský program a u příležitosti Mezinárodního dne půdy i seminář zabývající se aktuálními tématy týkajícími se zemědělství. „Zahájený bude v poledne. Děti si během dne také můžou prohlédnout celou farmu s mnoha druhy i netypických hospodářských zvířat. Nebude chybět ani oblíbené malování na obličej, projížďka na koních, připravenou máme i naučnou a řemeslnou stezku nebo historickou dílničku," lákala za pořadatele Šárka Gorgoňová.

RAKOVEC. Ani na příznivce kultury o víkendu organizátoři z Vyškovska nezapomněli. V sobotu o půl čtvrté odpoledne odstartuje folkový festival Křenovický Rakovec. Představí se na něm Robert Křesťan a Druhá tráva, Jaroslav Samson Lenk, Careta, Stráníci, Pepa Barnet & Sešup, slovenští Hada Gada a Šviháci. Připravený je i doprovodný program pro děti a ohňová show.

POCTA SKLADATELI. Vyškov pak po dvou letech přivítá šestý ročník Festivalu Dr. Antonína Tučapského. Ke slavnostnímu zahájení přehlídky pěveckých sborů dojde v sobotu v jednu hodinu odpoledne v Besedním domě. Posluchači na něm zhlédnou i dokument Aloise Klevety o osobnosti skladatele, dirigenta a pedagoga, který loni v září odešel do hudebního nebe a jehož jméno festival nese.

Promluví v něm třeba členka nedávno přejmenovaného Pěveckého sboru Antonína Tučapského Jarmila Wolfová. Zavzpomíná na počátky zesílení spolupráce s opatovickým rodákem i na to, jak právě Vyškovský smíšený pěvecký sbor po 30 letech změnil název. Následovat bude soutěžní přehlídka. Program bude pokračovat v šest večer ve hřbitovním kostele koncertem sborů s vyhlášením výsledků.