Dobrovolníci sice jsou nahlášení, ale opět jde jen o Vyhaslé hvězdy. „Nikdo z veřejnosti se zatím nepřihlásil, stále však můžou," vyzval vedoucí provozu Zlín Povodí Moravy, pod který Haná spadá, Jaroslav Foukal.

Jedním z prvních dobrovolníků ve Vyškově možná bude Petr Žambera, který o pomoci při úklidu uvažuje. „Je pravda, že si to břehy Hané zaslouží. Otázkou je, jak dlouho vydrží čisté, jestli má vůbec smysl je uklízet," pochyboval.

Podle mluvčí Povodí Moravy Gabriely Tomíčkové akce své opodstatnění má. „Například jen loni dobrovolníci v celém povodí řeky Moravy vysbírali na čtyřiadvacet tun odpadu a uklidili dvě stě jedenáct kilometrů okolí řek," podotkla.

Co se týká letošní akce ve Vyškově, minimálně hokejisté se s pytli v rukou sejdou na parkovišti u zimního stadionu 11. dubna. „Uklízet budou dva a půl kilometru dlouhý úsek ve směru od pěší lávky na Pazderně po silniční most v Joklově ulici," informovala Tomíčková.

Příklad by si Vyškované mohli vzít například z obyvatel Rousínova, kteří se loni do akce zapojili v hojné míře. „Své zástupce vyslal například Český svaz ochránců přírody z Rousínova, dorazili i mladí hasiči z Kroužku nebo rousínovští vodáci. Vysbírali tisíc šest set kilogramů odpadků," připomněla Tomíčková s tím, že podobný se zájem se očekává i letos, zatím je nahlášených kolem třiceti dobrovolníků.

Přispět k hezčímu okolí vodních toků zájemci můžou také v sobotu, kdy se můžou spolu s Povodím pustit do čištění koryta Rakovce. „Sraz je v devět ráno před areálem rousínovských technických služeb. Začneme úklidem u betonového stupně před firmou EDP. Po víc než tříkilometrové trase akci zakončíme u sportovního areálu v Čechyni," popsala Tomíčková.

1050dobrovolníků z celého kraje se zatím přihlásilo do úklidové akce podniku Povodí Moravy. Vyškovu opět zachraňují reputaci Vyhaslé hvězdy.

Na sobotní akci už se nahlašovat nemusí, pokud nepůjde o větší skupinu. „Ty se nám musí nahlásit předem, abychom jim zajistili pracovní pomůcky. Poskytneme je i jednotlivcům, dodáme jim rukavice a pytle na odpadky. Připravené bude i drobné občerstvení," dodala Tomíčková, které se dobrovolníci stále můžou nahlašovat na akci ve Vyškově.

Přimět veřejnost k zájmu o úklid okolí se snaží i občanské sdružení Zelený Vyškov. To se zapojilo do celorepublikové akce Ukliďme Česko, která připadá na 18. dubna. „Lidem nepořádek ve Vyškově hodně vadí. Přihlašují se přes facebookové stránky, v současnosti máme už asi sedmdesát zájemců," uvedla za sdružení Helena Šášková.

Právě na profilu sociální sítě lidé zveřejňují tipy na černé skládky, které je potřeba uklidit. „Garáže u aquaparku nebo třeba místo používané k občerstvení před vstupem do F-klubu. Jsou plné lahví od alkoholu," zmínila na stránkách například Dana Hradilová.

Místo srazu sdružení teprve určí. Na akci se bude podílet i vyškovská společnost Respono, a to bezplatnou likvidací vysbíraných odpadků.