„První změnou při vjezdu do ulice 9. května směrem od místní části Dědice bude nová dopravní cedule omezující rychlost. Ta se sníží na třicet kilometrů v hodině. Před zatáčkou doprava směrem do Jiráskovy ulice pak umístíme ještě zpomalovací práh," přiblížil plány vyškovský místostarosta Břetislav Usnul.

Místo je hlavní spojnicí mezi centrem města a sídlištěm Osvobození, potažmo Dědicemi. Stovky studentů navíc navštěvují tamní Gymnázium a Střední odbornou školu zdravotnickou a ekonomickou. „Pohybuje se jím tedy velké množství lidí. Proto jsem se rozhodl, že se pokusím prosadit i umístění přechodu právě nad křižovatkou v Jiráskově ulici a zvýšit tak bezpečnost chodců," vysvětlil novinku místostarosta.

Podle něj jde o opatření, které si vyžádali obyvatelé ulic. „Je potřebné v místě zpomalit současnou, poměrně rychlou dopravu. Někteří motoristé ovšem se zpomalením nesouhlasí, takže jsem se setkal i s poměrně výrazným odporem. Přitom podle mě vůbec není nutné, aby v dané lokalitě byla doprava rychlá," dodal Usnul.

Chodcům se naopak nápad na zpomalení rychlosti líbí. „Lidí tudy chodí opravdu hodně, takže omezení vítám. Jen si moc nedokážu představit umístění přechodu. Pokud bude ihned za zatáčkou, nepůjde asi o šťastné řešení. Řidiči neuvidí na chodce přes auta a sloup elektrického vedení. Pokud bude třeba o deset metrů výš, tak už přes něj zase spousta lidí nepůjde a zvolí raději přímou cestu," přemítala Vyškovanka Eva Kalivodová.

Místostarosta předpokládá, že ještě před začátkem léta, nejpozději v jeho průběhu, dojde k uskutečnění záměru. „Třeba značka omezující rychlost už byla v ulici umístěná. Postavili ji ale doprostřed ulice. S tím jsem nesouhlasil a vyžádal jsem si, aby byla už na jejím začátku," zmínil Usnul.