Na příštích zasedáních se pravděpodobně věc bude projednávat znovu. „Jsem připravený podat návrh na zrušení všech výherních hracích přístrojů opakovaně," prohlásil zastupitel Pavel Švejnoha poté, co zasedání skončilo. Spolu s ním hlasovali pro celoplošný zákaz pouze čtyři další zastupitelé. Většina z patnáctičlenného výboru se hlasování zdržela.

Jediné hrací automaty, které tedy budou muset ukončit svou činnost, jsou ty, které se v současné době nacházejí v herně v ulici Československé armády v budově s číslem popisným 111. Jde o jediný z podniků provozujících výherní hrací přístroje, který se nachází na pozemku patřícím městu. Z toho důvodu zastupitelstvo už před lety rozhodlo, že s provozovatelem ukončí smlouvu o nájmu prostor.

Nakonec mu ale umožnilo provozovat na místě alespoň bar s podmínkou, že tam nebudou žádné automaty. Provozovatel ji nicméně ignoroval. Proto ho nyní město vyškrtlo z listiny podniků, kde jsou automaty povolené.

Mezi zastupiteli panuje obava z několika možných problémů, které by mohly vzejít z přijetí vyhlášky o zrušení všech heren. Za prvé je možné, že v případě celkového zákazu hazardu se jeho provozovatelé přestěhují do šedé ekonomiky. Jinými slovy, že herny z města úplně nezmizí, stanou se ilegálními a město z nich mimo jiné nebude inkasovat žádné poplatky. Právě s tím pak může souviset i další problém, a to, že městská pokladna přijde z poplatků za provozování heren každý rok o částku kolem dvou milionů.

Radní Zdeněk Julínek v penězích nevidí zásadní problém. „Ne, že by naše město mohlo nad dvěma miliony mávnout rukou, ale s ohledem na určité principy by se v tomto případě bez nich rozhodně mohlo obejít. Pokud se pak někteří zastupitelé obávají, že případný zákaz povede k nárůstu ilegálních hazardních podniků, je třeba zdůraznit, že nikdo nemůže se stoprocentní jistotou tvrdit, že k tomu dojde," podotkl Julínek.

Otázka času

Je také přesvědčený, že dřív nebo později návrh na zrušení heren zastupitelstvem projde schválením. „Pokud bude někdo stále znovu podávat návrhy, nakonec se to prosadí. Takže můžeme říct, že je pouze otázka času, než ve městě žádné legální herny nebudou. Jak už jsem řekl, jiná otázka je, jestli to bude mít nějaký pozitivní sociální dopad," naznačil Julínek.

Pokud by herny z Rousínova zmizely, městský strážník Petr Minařík by to jedině uvítal. „Známe mnoho případů značně negativních dopadů hráčství na životy jednotlivců i celých rodin, takže z tohoto hlediska vítám jakoukoli aktivitu, která by vedla ke zkvalitnění života ve městě ve smyslu jeho čistoty od hazardu. Zkušenost nám však na druhou stranu říká, že jakákoli prohibice nemůže úplně zabránit určitému neduhu, aby se přestal projevovat. Co se ovšem týká Rousínova, zatím jsem žádné informace o nějakých nelegálních hráčských podnicích nedostal," oznámil Minařík.

To těší například manžele Leznarovi z Rousínova. Nicméně v městě by podle nich rozhodně neměly být ani žádné legální herny. „Kdyby bylo na nás, určitě bychom je zrušili. Tuhle formu zábavy nebo závislosti vůbec neuznáváme," myslí si třeba Libor Leznar.