Mírně nadprůměrný výnos vykazuje třeba společnost Agros Vyškov-Dědice. „Pšenice a ječmene jsme sklidili asi šest a půl tuny na hektar obilí, obvyklá sklizeň je okolo šesti tun. Samozřejmě pokud nepočítáme loňský rok, to jsme byli rádi za čtyři tuny," popsal předseda představenstva zemědělské společnosti Cyril Sigmund. V průměru se podle jeho slov pohybuje i letošní úroda řepky, té sklidili na hektar čtyři tuny.

Vyšší úroda podle něj neznamená pro zemědělce vyšší zisky. „V žádném případě neplatí, že by se zemědělci na lepší úrodě napakovali. Platí tu základní ekonomická pravidla, čím menší je výnos, tím vyšší je cena. Loni třeba stála pšenice kolem pěti tisíc za tunu, letos to je tři tisíce šest set. Výsledná tržba je stejná," zdůraznil Sigmund.

Klesají i ceny jiných zemědělských produktů, než je obilí. „Třeba na kukuřici toho moc nevyděláme, protože se letos očekává velká sklizeň v Americe. I ceny na Vyškovsku jsou ovlivňované evropským a světovým trhem," vysvětlil předseda zemědělců.

Skončili ve středu

Podobně na tom jsou i v družstvu Kojál-Krásensko. „My vlastně dokončujeme žně jako jedni z posledních, přestali jsme sklízet ve středu. Proti loňsku máme o třetinu vyšší výnos řepky, pšenice a ječmene, celkově bych řekl lepší průměr," zhodnotil agronom Vladislav Matuška. Přiznává však jisté zklamání. „Na jaře to vypadalo opravdu nadějně, obilovinám deště nevadí. Bylo to pro ně ideální počasí. Pak bohužel přišel suchý červenec a obilí uschlo," vylíčil agronom.

Velká očekávání následovaná zklamáním hlásí také další pěstitelé. „Průběh letošního léta zkazil velmi slibné jaro. Byla tu abnormální horka, část úrody přímo zašla. Týkalo se to hlavně oblastí s písčitou půdou na jihu Vyškovska, třeba v okolí Otnic," vysvětlil soukromý zemědělec Petr Voňka.

S výnosem je ale spokojený. „Sečteno a podtrženo to ujde. Větší starosti než výnos mi ale letos dělají ceny obilí. Jsme malá země, takže je nedokážeme ovlivnit, musíme se přizpůsobit trhu. Vypadá to, že cena obilí bude letos ve srovnání s loňskem tak o třicet až čtyřicet procent nižší," upozornil zemědělec. Uznává ale, že loňský rok byl spíš extrémním případem. „S letošní sklizní se ceny vracejí do normálu, kdy během posledních asi dvaceti let pomalinku stoupají. Bohužel to není přímá úměra nákladů, ty stoupají podstatně rychleji," dodal Voňka. Pro rolníky je tak stále těžší vykázat zisk.

MICHAL CHMELA