Teplé zimní počasí a dostatek vláhy v pozdním jaru potěšilo rolníky.Zasetým plodinám se nyní daří.

„Bylo velké sucho. Déšť působí na plodiny blahodárně. Začala rašit kukuřice i řepa, které jsme sázeli nakonec,“ pochvaloval si například ředitel pustiměřského družstva Morava Stanislav Charous.

Nejen tyto dvě plodiny mu však dělají radost. Ještě zmínil, že se hodně daří taky máku. O tom, jaká bude letošní úroda, však spekulovat předčasně nechtěl. „To se uvidí až po žních,“ řekl Charous.

Spokojení můžou být také švábeničtí zemědělci. Všechno jim vzešlo, nemuseli nic přesévat. Obiloviny, kukuřice, hrášek, sója i mák se pěkně zazelenaly.

Jisté obavy ale vyjádřil agronom zemědělského družstva Haná Švábenice Pavel Michalík. „Půda je silně podmáčená. Ještě týden po tom, co přestane pršet, nebudou moci vjet traktory do polí. Zejména v porostech obilnin máme strach z plísní,“ naznačil Michalík.

Naštěstí jsou srážky rozmělněné. Pokud by přišly naráz, hrozilo by, že například mezi řídce setou kukuřicí hrkne voda a bahno z polí do vesnic.

„Jedinou kukuřici v blízkosti obce máme u Boškůvek. Jinak jsme ji pro jistotu naseli u lesů,“ dodal Michalík.

Družstvo se tak poučilo z loňska, kdy dvakrát krátce po sobě zaplavilo bahno náves a fotbalové hřiště v Moravských Málkovicích.

Stejně jako mnohá další střediska sázejí Švábeničtí na řepku, která je stále žádaná na olej. Pole tak září jasnou žlutí například u Orlovic.

„Řepky jsme zaseli sto padesát hektarů, což je desetina výměry našeho střediska,“ informoval Michalík.

Výhoda řepky je jasná. „Cena za výkup je poměrně slušná, proto ji mnozí vysazují v takovém množství. Třeba vloni za ni bylo mnohem víc peněz než dřív, možná se tím někteří inspirovali. My jí ale sázíme v podstatě pořád stejně,“ objasnil Charous.

Zdroj zisku farmářů ale proklínají alergici. „Řepka teď v podstatě kvete.

Je silně aromatická a u některých lidí způsobuje zápornou reakci. U jedince, který už nějakou alergií trpí, může právě řepka zhoršit zdravotní stav,“ potvrdila vyškovská alergoložka Zdenka Koldová.

Z řepky nemají radost ani myslivci. Je totiž pro zvěř po požití toxická.

Na druhou stranu si tuto plodinu ale pochvalují včelaři. „Řepkový med je nejkvalitnější, protože je tam nejvíc pylu, který se postupně rozvíjí. Je v něm i mateří kašička,“ řekl včelař Petr Pospíšil z Letonic.

Šárka Dubská