Zatímco v uplynulých dvou letech děsili vinaře z Vyškovska škůdci, protože je kvůli poměrně vysokým zimním teplotám nespálil mráz, teď se jim dělají vrásky na čele z obavy, že réva ani nevzejde. Kvůli letošním neobvyklým mrazům totiž hrozí, že bude vymrzlá.

„Každá réva má očka, která ke konci zimy navazujeme na dráty. Je ovšem možné, že budou vymrzlá a nebude je možné připevnit,“ uvedl majitel několika bošovických vinohradů František Kulhánek.

Že jsou obavy oprávněné, potvrzují jeho zkušenosti z roku 2006, kdy byla zima opravdu krutá. „Tenkrát očka na tažních zmrzla víc než z poloviny a úroda byla skutečně malá,“ vzpomínal Kulhánek.

Proto se bojí, že při první letošní návštěvě vinohradu najde jen umrzlé keříky. Nejde ovšem o jediný problém, kvůli kterému mají vinaři z Vyškovska neklidné spaní. Teploty totiž stále přeskakují z plusů do mínusů, a to révě také příliš neprospívá. „Teplé dny způsobily, že biologicky už réva začala startovat. Kořeny začíná proudit míza, která pomalu vytahuje vodu ze země a keř se nalévá. Pokud budou teploty stále kolísat, kmínky rostlin popraskají,“ vysvětlil jednatel bošovické vinařské společnosti Pavel Pospíšil.

Milovníci vína ovšem nemusejí klesat na mysli. Ohrožené totiž nejsou všechny druhy tohoto moku. „Záleží na jednotlivých odrůdách. Například Aurelius snese poměrně dost nízké teploty, ale Müller nebo Portugal zmrzne hned při prvních delších mrazech,“ objasnil Pospíšil.

Pokud pěstitelé révy nechtějí letos splakat nad výdělkem, měli by zkontrolovat své vinohrady už nyní. Únor je totiž podle Kulhánka měsícem, kdy by vinaři měli začít pečovat o keře. To potvrzuje i pěstitel Miloslav Martinásek z Hostěrádek-Rešova. „Aby byl skutečně vidět výsledek, je potřeba pečovat o vinohrad i v těchto chladných měsících. Důležité je pravidelně zastřihávat révu už od února. Na jaře bude pozdě,“ poradil Martinásek.

Bošovičtí vinaři se například starají o své rostliny už od prosince. A nezahálejí ani bučovičtí. „Jaro už pomalu klepe na dveře a právě proto je stříhání révy v plném proudu. Pečovat o ni ale není žádný med. V zimě se bojíme, že zamrzne. Na jaře zase máme strach z vlhka a v létě z plískanic. Naštěstí dnes vinařům záleží spíš na kvalitě vína než na jeho množství,“ nechal se slyšet předseda Sdružení zámeckých vinařů Bučovicka Aleš Navrátil.

Podle vedoucí pracovnice oblastního odboru Státní rostlinolékařské správy pro Jihomoravský kraj Dagmar Obdržálkové ještě nemusí být všechno ztracené. „Jak zima poškodila na Vyškovsku vinnou révu, ukáže až začátek jara. Teprve potom budeme vědět, jestli dojde k rapidním úbytkům,“ uvedla Obdržálková.