Česká astronomická společnost dbá o rozvoj astronomie u nás. Vytváří pojítko mezi profesionálními a amatérskými astronomy. „Patří do Rady vědeckých společností při Akademii věd České republiky. Spolupracuje i se zahraničními astronomy prostřednictvím Evropské astronomické společnosti. Kromě jiných aktivit poskytuje také důvěryhodné informace nejen astronomům, ale i široké veřejnosti," vysvětlila vedoucí.

Spolupracovníci a členové Občanského sdružení přátel Hvězdárny Vyškov tak podle ní považují členství v této společnosti jako ocenění své práce a zároveň jako podporu dalších plánů na příští období. „Chystáme se nejen rozvíjet pozorování Slunce, astronomickou fotografii a proměnné hvězdy, ale také na úplnou novinku, kterou je radioastronomie. V tomto oboru je navíc spolupráce se širokou sítí hvězdáren v celé Evropě nezbytnou podmínkou," doplnila Patáková. Právě do tradice pozorování proměnných hvězd se můžou zapojit také noví zájemci, kteří třeba dosud pozorovali jen doma.

Příští rok plánuje hvězdárna zakoupit dalekohled na pozorování Slunce s vápníkovým filtrem. Nabídne tak tři různé dalekohledy na denní pozorování, v každém ale lidé uvidí něco jiného.

Hvězdárna ve Vyškově je nově členem České astronomické společnosti.