Lidé posedávají u stolů nebo se tísní u baru s vyskládanými lahvemi vína, kde si vybírají vzorky na ochutnání. „Schválně hostům naléváme méně, ať pouze ochutnávají. Mají možnost seznámit se s šesti stovkami druhů vín,“ prozradil jeden z obsluhujících someliérů Tomáš Čížek, který se holubického koštu účastní už počtvrté.

Čtěte také: OBRAZEM: Metalisti a gangsteři. I to byl dětský maškarní bál ve Hvězdlicích

Jak dodal, většina z šesti členů personálu, který se stará o nalévání, nepochází z Holubic. „Jsou hlavně z brněnských škol, s majitelem jezdí i na jiné akce a soutěže,“ vysvětluje Čížek. Podle něj se v Holubicích lidé do němoty neopíjejí. „Spíš mají takovou zpívající náladu. A také se říká, že kocovina z vína je taková hezčí,“ směje se mladý muž.

MÍSTO ZELENÉ

Čížkova slova doplňuje pořadatel akce Miroslav Karbula. Právě on stojí za mezinárodní soutěží Vinum Juvenale, kde mezi sebou loni soutěžilo 632 vzorků z Čech, Moravy i Slovenska. Všechna tato vína ochutnávají i návštěvníci koštu. „Jsou zvyklí pít decentně, ne do úplné opilosti,“ potvrzuje Karbula, který v Holubicích žije šestým rokem.

Obyvatele obce chtěl prostřednictvím svých koštů naučit pít kvalitní víno. „Byli zvyklí spíš na zelenou, proto jsem je chtěl naučit na pořádné víno. A povedlo se,“ hrdě ukazuje na přeplněný sál Karbula. Podle něj se každoročně na akci prostřídá asi sto padesát lidí. „Je půl jedné odpoledne a už máme prodaných sto deset vstupenek, dnes by se tak počet návštěvníků mohl vyšplhat až na dvě stovky,“ zmiňuje organizátorka Eva Komoňová.

Čtěte také: Vstup do újezdu Březina: vojáci ustoupili, lidé ale čekali víc

Lidé si kromě vína pochutnávají i na specialitách ze zvěřiny. Mezi pod jídlem se prohýbajícími stoly téměř běhá jediný číšník, Oto Valihrach. V rukou drží několik talířů naplněných tmavým masem s nejrůznějšími omáčkami, bramborami a hranolky, kličkuje mezi povystrčenými židlemi a doručuje voňavé objednávky čekajícím gurmánům. „Třicet procent lidí si poroučí jelení steak, hodně jich chce taky kančí medailonky s cibulkou,“ sděluje udýchaně muž.

Jak jde vidět z naservírovaných táců, hodně návštěvníků si přináší i vlastní občerstvení. „Sýry a pečivo si nosí svoje, mají je na zakusování k vínu,“ vysvětluje Valihrach.

POSLEDNÍ STEAK

Za všeobecného veselí, diskuzí nad vzorky vín a zvuků písní, které obstarává pět členů z hudebního souboru Líšňáci, si svůj steak z jelena vychutnává i Radek Chromý z Holubic. Po dvou hodinách akce, která trvá až do devíti večer, si objednal poslední kousek. Do sálu přitom dorazil raději už čtvrt hodiny před začátkem koštu. „Abych chytl místo,“ objasňuje.

Stejně jako jemu, tak i většině hostů nejvíce chutná, mimo jelena, dolnodunajovický ryzlink vlašský, šampion loňského roku. Chromý plánuje zůstat až do devíti večer. „Však poctivě zapíjím vodou,“ obhajuje se vesele.

Čtěte také: Základem vína jsou zdravé hrozny a poctivá práce, říkají vítězové výstavy vín

ADÉLA JELÍNKOVÁ