Potvrdilo to i vedení obce. „Žádné oznámení o změně termínu konce uzavírky nám nepřišlo. Předpokládám tedy, že od víkendu bude silnice otevřená," uvedl nesovický starosta Vítězslav Reška.

Dodal, že dopravně se vesnici po dobu uzavírky příliš neulevilo. „Sice byla stanovená objížďka, ale řidiči ji moc nedodržovali. Někteří zřejmě dostali i pokuty, když někde poblíž stála policejní hlídka. Ale my jsme to nijak neřešili," doplnil Reška.

Dělníci měli na trase z Vyškova na silnici I/50 zpevnit několik mostů, a to v Kozlanech, Bučovicích a Nesovicích. „U nás ho zpevňovali minulý týden. Bylo to nutné, aby mosty vydržely další zátěž, když po nich v následujících měsících budou jezdit těžká auta. Nesovický most původně unesl jen sedmnáctitunovou zátěž, bez úpravy by nevydržel," podotkl starosta Nesovic.

Objížďka postihla dopravně nejvíc Bohaté Málkovice, kudy motoristé mířili na silnici I/50, když jeli například z Vyškova do Brankovic a dál. Ačkoliv by se měli Málkovičtí spíš radovat, že se provoz v obci opět sníží, je to spíš naopak. „Aut tudy sice jezdilo o něco víc, ale pro nás je důležitá rychlost, kterou vesnicí projíždějí," vysvětlila starostka Bohatých Málkovic Marie Hrubá.

Při objížďce byla totiž nejvyšší povolená rychlost třicet kilometrů za hodinu. „I když ji řidiči moc nedodržovali, omezení je přimělo dát nohu na brzdu a jezdili alespoň padesátikilome­trovou rychlostí. Teď se to zřejmě zase vrátí do starých kolejí a auta budou jezdit rychleji," povzdechla si Hrubá.

Další úplnou ani částečnou uzavírku v souvislosti s opravou nesovické křižovatky Ředitelství silnic a dálnic do konce roku neplánuje. Uvedla to jeho mluvčí Nina Ledvinová. Také potvrdila, že objížďka, která trvá od první poloviny října, má skončit tak, jak bylo naplánované. „Dělníci pracují podle plánu a měli by skončit 30. listopadu. Záleží ale na klimatických podmínkách," řekla Ledvinová.

Jak budou pokračovat práce v příštím roce, zatím nedokázala říct. „Harmonogram prací, které budou v Nesovicích následovat na jaře, budeme upřesňovat až na začátku příštího roku," doplnila Ledvinová.

Termín dokončení rekonstrukce nesovické křižovatky je naplánovaný na duben 2014. Dělníci vychýlí osu silnice I/50 severním směrem kvůli nevyhovující vzdálenosti železničního přejezdu. Zároveň s jeho úpravou změní i zabezpečovací zařízení u trati. „Silnici rozšíří severním směrem kvůli přidání řadicích pruhů v křižovatce. S osazením semafory se nepočítá," vyjmenovala nejdůležitější změny Ledvinová. Kvůli posunutí křižovatky o pětadvacet metrů k Vyškovu přibude i nový most přes Hvězdličku.