Počet účastníků se s klesajícím sluncem zvyšuje, až je v prostranství před obecním úřadem a blízkém okolí tolik lidí, že by se za takovou návštěvnost nestyděla ani některá z měst. Není divu, podle pořadatelky Zuzany Moučkové jde o největší kulturní akci v roce. Speciální na dnešním odpoledni je navíc fakt, že jde už o desátý ročník. „Tehdy se sešly čtyři rodiny, někdo napekl koláče, jiný připravil sýry. Před deseti lety tu stály čtyři stoly a dnes je z toho největší akce v Drysicích,“ řekla Moučková.

Příchozí lidé si mohou zakoupit některé z dýňových produktů a děti porovnávají síly v tom, kdo dokáže z dýně vyřezat nejzajímavějšího strašáka. Po průchodu za budovu obecního úřadu mohou návštěvníci obdivovat poctivou řemeslnou práci. Muž v kožené zástěře paličkou stlouká malý soudek snad na slivovici nebo jiný moravský elixír. Hudebník sedící opodál zas k sobě poutá sluchy neobvyklými tóny, které vyluzuje na dlouhé dřevěné fujary v doprovodu úderů dřevěných paliček. Stačí zavřít oči a člověk se ocitne někde v Nepálu na meditační seanci buddhistických mnichů.

Jiný zvuk láká zpět na výsluní před budovu obecního úřadu, kde už stojí pravý valašský bača Vojta Molek se svým stádečkem koz a honáckým psem. Krásná border kolie krouží kolem skupiny rohatých zvířat a proplouvá mezi davem lidí. Kozy si dávají dobrý pozor, aby psovi vyhověly. Příkazy chlupatému pomocníku dává bača různými zvuky pomocí píšťalky a také řečí těla. „Je to nejinteligentnější plemeno, musíte ho ale zaměstnat nebo zavřít, když s ním nepracujete, protože jinak si vymyslí vlastní aktivity, jako je honění motýlů nebo hrabání macešek a pak už se mu nebude chtít,“ říká bača.

Ragbisté Jimi RC Vyškov (modré dresy), ilustrační foto
Ragbisté přivezli ze Sparty bod, ten ale nestačil

Návštěvníci si také mohou prohlédnout vlastivědné muzeum, které v budově úřadu vzniklo před několika lety. Muzeum představuje různé exponáty věnované místními obyvateli do vlastivědného kroužku, který vznikl v sedmdesátých letech. „Jedním z nejcennějších exponátů jsou například kamna od pana starosty Cimbálka z první poloviny devatenáctého století. Lidé zde také mohou vidět různé historické fotografie a ukázky řemesel, která dřív u nás fungovala,“ popsala místostarostka obce Iva Marková.

Milovníky aut zase potěší výstava historických vozidel z třicátých až sedmdesátých let od Veterán klubu Kroměříž. Mezi lidmi v davu lze navíc spatřit lidi v odpovídajících dobových kostýmech. Není nouze ani o zábavu. K hudbě přímo vyzývá svižné tempo dechové kapely, kterou občas vystřídají právě písně Karla Gotta. Toho návštěvníci uctili minutou ticha.

Na své si dnes přišli i opravdoví labužníci. Ti si mohli pochutnat například na jehněčích karbanátcích, ale také na šnečích specialitách. Soutěživí jedinci pak mohli zkusit štěstí v soutěži v pojídání chlebů s tvarůžky s popíjením kozího mléka. Jinak návštěvníkům poskytovali široký sortiment domácích produktů místní prodejci. „Jezdím sem pravidelně každý rok. Je to už taková tradice, domácí produkty, co tu lidé nabízí se mi moc líbí,“ říká například Petra Zbořilová z Vyškova.

To je podle pořadatelky Zuzany Moučkové jedním z důvodů úspěchu. „Žádného ze stánkařů nenajdete někde na komerčních trzích. Dělají je proto, že je to baví a dělají to s láskou. A tak je to i u mě. Jsem velice šťastná, že vidím jen samé usměvavé lidi. Samozřejmě v tradici plánujeme pokračovat i do dalších let, ale mimo to rádi kohokoliv uvítáme na naší růžové kozí farmě a sýrárně,“ řekla Moučková.