V uplynulých měsících, od května do srpna letošního roku, nechalo vedení města zrenovovat dva kříže. „A to na cestě směrem k Medlovicím, druhý pak na křižovatce ulice Osvoboditelů a silnice do Švábenic," uvedl tajemník ivanovické radnice Jan Kovář.

První jmenovaný kříž se nachází na takzvaném Medlovském kopci a pochází z roku 1910. Druhý byl postavený v roce 1863 a podle dostupných informací jde o nejstarší kříž nacházející se v katastru Ivanovic na Hané.

Obnovy celkově, včetně církevních památek opravených od roku 2010, stály městskou kasu tři sta tisíc korun. „Kříž na cestě do Medlovic jsme zaplatili už v dřívějším období, šlo o opravu za přibližně třicet tisíc korun a letos došlo pouze k dokončení některých drobností. Oba dva kříže jsme zrenovovali také díky přispění sponzora. Přesnou částku za opravu toho druhého zatím neznáme, akce totiž ještě není vyfakturovaná," informoval Kovář.

Letos už Ivanovičtí podle jeho slov další sakrální památky opravovat nebudou. Příští rok je ovšem čeká finančně náročná akce. „Plánujeme opravu sousoší svatého Floriána na Palackého náměstí, kde předpokládaná částka činí přibližně dva a půl milionu korun. Na tuto renovaci chceme žádat o přidělení dotace z ministerstva kultury," prozradil tajemník ivanovické radnice.

Ivanovice nejsou jediným městem, kde došlo v posledních několika měsících k renovaci církevních památek. Například v srpnu dokončili opravu tří křížů Nemochovičtí. Akce si vyžádala dvě stě čtyřicet tisíc korun a velkou část zaplatila dotace.