„Týká se to především dřevin v ulici Palackého. Samotné kácení začne nejspíš až v roce 2023,“ potvrdil ve středu křenovický starosta Zdeněk Žabenský.

Státní železničáři plánují samotnou stavbu v období od 2024 až 2027. „Dojde k modernizaci železničních stanic a zastávek a zajištění plně bezbariérového přístupu. Elektrizace trati umožní nasazení nových moderních vozidel. Dále dojde v celém úseku k rekonstrukci železničního svršku a sanaci železničního spodku,“ vysvětlila mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Záchranářský vrtulník. Ilustrační foto.
Dědice: na mladého muže spadl balík s deskami. Je ve vážném stavu

Vlaky se tak budou také přes Křenovice prohánět rychlostí až 160 kilometrů za hodinu. Masivní kácení s tím ale přímo souvisí a týká se prostoru podél celé trati. „Bude postaveno nové trakční vedení, proto všechny stromy na ulici nemůžeme zachránit. Vyvinuli jsme značné úsilí, aby se vzrostlé stromy nekácely, nebylo to ale nic platné.

Musí se dodržet ochranné pásmo dráhy a stromy jsou většinou na drážních pozemcích,“ zdůraznil starosta Žabenský.

Citlivým tématem je také železniční most na obec Holubice. Moderní trati starý most také ustoupí, i když obyvatelům obce vyhovuje. „Neprojedou větší nákladní vozy. Na naše naléhaní, aby byl zachován, přišla odpověď, že je zastaralý, pro novou trať nebezpečný. Pokusíme se zajistit neprůjezdnost pomocí dopravního značení a podjezdové brány, která omezí průjezd větším vozidlům,“ ujistil starosta.

V Nemojanech rozšířili kapacitu čističky

Rekonstrukce celé trati bude mít podle železničářů navzdory kácení spíše pozitivní efekt na okolní životní prostředí. „Hlavním přínosem bude snížení hlukové zátěže. Zároveň dojde ke zvýšení bezpečnosti železničního provozu a cestujících a ke zlepšení technického stavu a parametrů řešené trati,“ dodala mluvčí správy železnic Friebová.

Obec se pokusí zeleň v Palackého ulici udržet i po vykácení. V plánu tam je následně vysázení náhradní výsadby v podobě zakrslých stromků a větších keřů. „Ta bude uskutečněna ale až v roce 2024,“ dodal starosta, který zároveň požádala místní obyvatele aby změny akceptovali.