„Chceme, aby si divák odnesl nějaký zážitek i z historie, proto tady máme účinkující v uniformách od starověkého Říma až po současnost,“ vysvětluje předseda pořádajícího Klubu vojenské historie Jan Zahradníček.

Mezitím se v přírodní aréně představují napoleonští vojáci. Ozývá se střelba z ručnic i z děla a potlesk diváků. Na scénu se dostávají také římští legionáři, kteří se utkávají s barbary. O kousek dál se zase schyluje k ukázce šarvátky z druhé světové války. Před stovkami diváků se na louce střetávají sovětští a němečtí vojáci. Padají výstřely a po dvaceti minutách je dobojováno.

„Na to, že je to tady poměrně malá akce, tak jsem spokojený. Technika tady byla, vojáci, všechno,“ hodnotí ukázku Pavel Koudelka z Dětkovic u Prostějova, který podobné akce s rodinou pravidelně objíždí.

Ilustrační foto
Uzavírka silnice zvýší provoz v Šaraticích a Hostěrádkách-Rešově

Návštěvníci vojenského dnu v Kučerově mohou vidět v akci také policisty a vojáky. Své letouny jim představují letečtí modeláři z Rousínova. Velkou atrakcí jsou pak vyhlídkové lety helikoptérou, obrněným transportérem nebo tankem. A také místní silák Jaromír Bakalík, který více než jedenačtyřicetitunový kolos potáhl o tři a půl metru.

„Je to poslední modernizovaná verze tanku T 55 AM-2 přezdívaného kladivo. Tento byl vyroben v roce 1986 a sloužil v maďarské armádě. Má protiatomovou ochranu, zesílený pancíř a zvýšený výkon motoru,“ popisuje majitel tanku René Ondruška z Brodku u Prostějova.

Před chvílí skončil jednu z okružních jízd po louce. Z tanku vylézají otec a syn Roman a Ondřej Kovačovi. „Jízda je docela náročná na fyzičku, udržet v něm stabilitu,“ hodnotí jízdu v obrněnci Roman Kovač a jeho syn Ondřej přidává: „Moc se mi to líbilo, nejvíc, jak je ten tank těžký, a přesto dokáže jet takovou rychlostí.“

Návštěvníci kučerovského areálu se mohou v horkém a slunečném dni osvěžit u několika stánků s nápoji. Na odbyt jdou také grilovaná kýta, kuřecí steaky nebo guláš. „Myslím, že atmosféra je skvělá a návštěvnost taky. Když to srovnám s loňským rokem, tak je tady tak o třetinu víc lidí,“ dodává předseda pořádajícího Klubu vojenské historie Jan Zahradníček.