Program na závěr léta je už v Letonicích tradicí. „Každý ročník je ve znamení nějakého jídla, měli jsme už Letoňský herteplák, letos je to Letoňská cibulačka a česnečka. Příští rok možná zasvětíme ovoci,“ říká jedna z organizátorek akce Anna Zachovalová.

Ta vyzdvihuje hlavně úsilí takzvaných holek z Nové, rozuměj Nové ulice, které si připravily recesistické vystoupení. Vystoupily ale i děti z místní školy a soubor Kačenky z Dražovic. „Děkujeme všem, kdo se zapojili do prezentace letoňských specialit,“ říká svorně Zachovalová se svou kolegyní Věrou Moudrou.

A mezi pochoutkami měly, jak už bylo řečeno, největší váhu polévky z nejpoužívanější zeleniny. A jaký je vlastně recept na pravou letoňskou cibulačku nebo česnečku? „Základ jsou poctivé domácí suroviny z našich zahrádek, žádná Čína. No a pak už jenom dobrá jíška, brambory a samozřejmě hlavně česnek nebo cibule,“ prozrazuje hlavní kuchařka Anna Mlátilíková.

Vše lidé zapíjejí další sezonní pochoutkou: burčákem. Bavit se budou až do pozdních hodin.