Jestli se jí dočká ještě letos, je otázka dotací. „Zahrada je velikostně nadstandardní. Má přes dva tisíce metrů čtverečních. Dětem chceme pořídit například hmatovou desku. Po té budou chodit bosky a poznávat, jestli jdou po kamíncích, písku nebo třeba štěpce. Přibude i prostor na fotbal. Na zimu pak budou mít připravený kopeček na sáňkování," přiblížil starosta Lysovic Zdeněk Gryc.

Podle ředitelky Evy Mrázové pomůže novinka pěstovat vztah dětí k přírodě v prostředí, které bude stvořené přímo pro ně a navíc bezpečné.

Úl jako pomůcka

Chybět nebude starodávné zákoutí, například s hmyzím hotelem, broukovištěm a starodávným dřevěným úlem. „O tom, jak jsou pro nás včely užitečné, se s dětmi hodně bavíme, takže bude sloužit jako reálná pomůcka," popsala. Významným prvkem má být i altán sloužící jako učebna.

Rozpočet je stanovený na milion a půl až milion osm set tisíc korun. „Jsou potřeba i terénní úpravy. Teď žádáme o dotace ze Státního fondu životního prostředí. Zjišťoval jsem, jakou dotaci dostali před dvěma lety v Lulči, a ta jim pokryla devadesát procent nákladů. Což by bylo perfektní. Pokud nám příspěvek přislíbí, chtěli bychom vše vybudovat ještě letos," nastínil Gryc.

V příspěvek doufá nejen on. Na novou zahradu se těší i samotné děti. „Už jsme jim s kolegyněmi řekly, že pokud to vyjde, tak si všechno na vlastní prstíky hned osahají. Nesmírně se těší. Moc doufáme, že nám dotaci přidělí," svěřila se ředitelka.

Radost by si však nenechali pouze pro sebe. „Zvali bychom k nám i děti ze sousedních školek a škol," přislíbila Mrázová.