„Lidem jsme nabídli, že jim seženeme firmu, která vytvoří dokumentaci k územnímu souhlasu. Ten musí získat před začátkem prací všechny stavby, od drobností, jako je plot kolem zahrady, až po rozsáhlé projekty, a týká se tedy i kanalizačních přípojek," vysvětlila vedoucí odboru výstavby a životního prostředí rousínovské radnice Kateřina Trtílková.

K tomu, aby město mohlo lidi z Vítovic zastupovat, ovšem potřebuje jejich plnou moc. „V této chvíli ji máme asi od šedesáti procent z nich, jejich jménem tedy budeme vybírat stavební firmu. Ti, kteří nám nedali plnou moc, si budou muset projektovou dokumentaci zajistit sami. Pokud by se ale někdo ještě dodatečně rozhodl dát nám plnou moc, není to problém. Na situaci, že se počet přípojek, na něž firma bude zpracovávat projekt, do budoucna zvýší, jsme při zadání soutěže mysleli," konstatovala Trtílková.

Samotné práce si už však lidé budou muset zajistit sami. „Nějakou společnou zakázku, kde by město na podobném principu vybralo zhotovitele, neplánujeme. Ze zkušenosti při budování kanalizace v Rousínově totiž víme, že podstatná část obyvatel si přípojku bude chtít vytvořit svépomocí. Zbytek si firmu vybere samostatně," dodala vedoucí odboru výstavby a životního prostředí.

Odevzdat hotovou dokumentaci bude muset vítěz soutěže nejpozději v srpnu letošního roku. Od té chvíle se můžou místní pustit do výstavby přípojek. Celá kanalizace musí být hotová do konce příštího roku.