Na poznávací cestu po Vánocích ve světě se vydávají spolu s dějepisným kroužkem Základní školy Nádražní 5. Kromě svaté Lucie se setkávají s Mikulášem, Dědou Mrázem nebo ošklivou čarodějnicí Befanou. Ta návštěvníky překvapuje nejvíc. Dozvídají se, že nosí dárky dětem v severní a střední Itálii. „Když se narodil Ježíšek, Tři králové se vydali do Betléma a vyzvali ji, aby se Ježíškovi poklonila a obdarovala ho. Befana však odmítla. Jednoho dne se ale na obloze objevilo betlémské světlo a andělé, a čarodějnice se rozhodla Ježíška navštívit, jenže v jesličkách už ho nenašla. Obdarovává proto v noci na šestého ledna alespoň ostatní děti,“ vysvětluje představitelka Befany, třináctiletá Annemarie Elizabeth Formánková.

PŘEDZVĚST VÁNOC

Právě její postavu obdivoval třeba Vyškovan Michal Bohuslav, který na oživenou prohlídku vyrazil se svou rodinou. „Hodně mě překvapilo, že v Itálii mají Befanu. Celkově je akce poučná a zajímavá nejen pro děti, ale i dospělé. Z akce jsme nadšení,“ hodnotí Bohuslav, kterého prohlídka nalákala kvůli vánoční atmosféře. „Už je to taková předzvěst Vánoc,“ říká Bohuslav zatímco se jeho děti vydávají prozkoumat Ježíškovu poštu, která je součástí výstavy.

Spokojená je i Formánková a ostatní členové kroužku. „Řekla bych, že se nám vystoupení povedlo. Vzhledem k tomu, že jsme hráli před lidmi poprvé, byli jsme všichni trochu nervózní a občas jsme se trochu zakoktali, ale i tak to bylo super,“ usmívá se. I ji zpočátku její role překvapila. „Udivilo mě hlavně, že se taková stařena může potkat se Třemi králi,“ říká Formánková.

Děti. Právě o jejich bezpečí a pohodlí v Klokáncích jde. Ilustrační foto.
Přijde Ježíšek i Mikuláš. Dárci zpříjemní Vánoce dětem z Klokánku

Myšlenka na uspořádání akce se v hlavě vedoucí kroužku, učitelky Renaty Holubové, začala rodit už před třemi lety. „Tehdy nás muzeum oslovilo, zda nechceme oživit tradici masopustu. Dětem se to natolik líbilo, že samy řekly, že by takových uvítaly víc. Vyvrcholilo to v letošním školním roce, kdy jsme s muzeem navázali intenzivní spolupráci,“ přibližuje Holubová.

Na první oživené prohlídce se podílela muzejní pedagožka Jitka Horáková. „Částečně dětem z kroužku nechávám volnou ruku, částečně jim doporučím, co bychom chtěli, aby předvedli. Chtěli jsme ale, aby to pro žáky nebylo moc těžké a bavilo je to. Kostýmy si sehnali, část informací jsme jim poskytli my a část si dohledali sami,“ doplňuje Horáková.

A že se nápad osvědčil a snaha žáků vyplatila, potvrzují i návštěvníci. „Takových akcí by mělo být víc, mají smysl,“ je přesvědčený Bohuslav.

Kroužek i muzeum jeho přání vyslyší. Už nyní mají naplánovaných několik akcí, do kterých se žáci aktivně zapojí. „Komentované prohlídky budou častější. Například při výstavě o Egyptě nebo o Hedvábné stezce a chybět bychom neměli ani na muzejní noci. Uvažujeme i nad novinkou, nočními prohlídkami muzea,“ nastiňuje Holubová.

Rozsvěcení vánočního stromu na brněnském náměstí Svobody 24. listopadu 2017.
Rozsvěcení Těsnohlídkova vánočního stromu v Brně sledovaly tisíce lidí